Patten: Kineska intervencija u Hong Kongu bila bi "katastrofa"

Svijet 13. kol 201910:52 > 10:56
Izvor: Ilustracija

Bivši britanski guverner u Hong Kongu Chris Patten upozorio je u utorak da bi, ako bi Kina intervenirala u Hong Kongu, nastala katastrofa te da bi kineski predsjednik Xi Jinping trebao pronaći mudrost u pokušaju zbližavanja ljudi.

Patten je rekao da je kontraproduktivno da Kinezi upozoravaju na “druge metode” ako se prosvjedi ne završe.

“To bi bila katastrofa za Kinu i naravno za Hong Kong”, rekao je Patten za radio BBC. “Otkad je predsjednik Xi preuzeo dužnost, posvuda se guši otpor i suzbijaju disidenti, stranka sve kontrolira”, istaknuo je.

Peking je u ponedjeljak objavio da su prosvjedi počeli pokazivati “klice terorizma” te da je gradska zračna luka zatvorena. Neki pravni stručnjaci smatraju da bi službena interpretacija da se radi o terorizmu mogla voditi ka uporabi antiterorističkih zakona.

Patten je dodao da bi britanski premijer Boris Johnson trebao pozvati američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, koji je ovaj tjedan u Londonu, da nagovori Washington da se složi s tim kako bi kineska intervencija u Hong Kongu bila “katastrofa”.

“Zaista se nadam da će čak i nakon 10 tjedana prosvjeda vlada i predsjednik Xi vidjeti smisao u uspostavljanju načina zbližavanja ljudi”, rekao je Patten.

VEZANA VIJEST

 “Razvila se razina nezadovoljstva i bijesa na vladu koja odbija dati bilo kakav razuman odgovor što je vjerojatno izazvalo još nasilja”, rekao je Patten.

“Ne mogu vjerovati da bi racionalna osoba na mjestu Carrie Lam zapravo mogla imati bilo što protiv komisije za neovisnu istragu”, dodao je komentirajući jedan od zahtjeva prosvjednika.

“Ono što je očito potrebno jest proces pomirenja. To je jedini način da se ovo završi i vrati mir i stabilnost u Hong Kong”, istaknuo je Patten.

Hongkongška čelnica Carrie Lam rekla je u utorak da će gradu trebati dugo vremena da se oporavi od prosvjeda te da će biti odgovorna za ponovnu izgradnju gospodarstva “nakon što nasilje jenja”.

Njezini komentari izrečeni su nakon ozbiljnog razvoja političke krize tijekom prošlog tjedna, koja je kulminirala tijekom vikenda uz izraženo policijsko nasilje prema prosvjednicima te zaposjedanjem i blokadom zračne luke, u kojoj je u ponedjeljak prekinut promet.

Hong Hong vratio se pod kinesku upravu 1997., s jamstvom da će pod dogovorom o načinu vlasti ‘jedna zemlja, dva sustava’ grad moći zadržati visok stupanj autonomije, neovisno pravosuđe i slobode koje nisu dopuštene u kopnenoj Kini.

Prosvjedi su ovaj teritorij pod kineskom vlašću gurnuli u najtežu političku krizu u proteklih nekoliko desetljeća, i postali jedan od najvećih izazova predsjedniku Xiju otkad je preuzeo vlast 2012.

Prosvjednici kažu da se bore protiv erozije sporazuma o “jednoj zemlji, dva sustava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.