Snage pod turskim vodstvom zauzele dijelove sirijskoga grada u ofenzivi

Svijet 13. lis 201912:25 > 12:33
Izvor: Ilustracija

Turske snage i njezini sirijski saveznici osvojili su velike dijelove sirijskoga grada Suluka na sjeveru zemlje, rekla je nevladina udruga za ljudska prava u nedjelju, dok peti dan traje turska ofenziva protiv kurdske milicije, koja je izazvala osude međunarodne javnosti.

Turska se suočava s prijetnjama mogućim sankcijama UN-a ako ne odustane od ofenzive. Dva njezina NATO saveznika, Njemačka i Francuska, rekle su da su obustavile izvoz oružja Turskoj, a Arapska liga je osudila tursku vojnu operaciju.

Ankara je pokrenula prekogranični napad protiv milicije YPG nakon što je američki predsjednik Donald Trump povukao američke snage iz pogranične regije. Turska kaže da je YPG teroristička skupina povezana s kurdskim militantima u Turskoj.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su turske snage i sirijski pobunjenici ušli u Suluk, desetak od turske granice.

Turska novinska državna agencija Anadolija objavila je da su pobunjenici preuzeli potpunu kontrolu nad Sulukom.

Suluk je jugoistočno od sirijskoga pograničnoga grada Tel Abjada, jednog od dva glavna cilja u ofenzivi, koji su granatirale turske haubice u nedjelju ujutro, rekao je očevidac u susjednome turskom gradu Akcakaleu.

VEZANE VIJESTI

Pucnjava također odjekuje oko sirijskoga pograničnoga grada Ras al-Aina, oko 120 km istočno od Tel Abjada, dok tursko topništvo nastavlja napadati područje, rekao je Reutersov reporter preko granice u turskom Ceylanpinaru.

Sirijski pobunjenici s turskom potporom, poznati kao Nacionalna vojska, napredovali su u Ras al Ainu u subotu, ali su u nedjelju još uvijek proturječna izvješća o tome tko ima kontrolu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da su Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom, u čijem je sastavu YPG, povratile “gotovo potpunu kontrolu” nad Ras al Ainom nakon protunapada.

Glasnogovornik Nacionalne vojske to je opovrgnuo te kazao da su njihove snage još uvijek na položajima koje su preuzele u subotu.

Kao posljedica borbi, raseljeno je više od 130.000 ljudi iz ruralnih područja oko Tel Abjada i Ras al Aina, rekao je UN u subotu.

Administracija pod kurdskim vodstvom za sjevernu i istočnu Siriju rekla je da se ofenziva približava logoru za raseljene osobe u kojemu se nalaze tisuće članova “obitelji Islamske države (IS)”.

Stotinjak ljudi, žene povezane s IS-om i njihova djeca, pobjegli su iz tog logora, priopćio je Opservatorij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.