Kramp-Karrenbauer napala SPD da skreće previše ulijevo

Svijet 08. pro 201917:13 > 17:15
ODD ANDERSEN / AFP

Čelnica demokršćana kancelarke Angele Merkel oštro je kritizirala pokušaje socijaldemokrata (SPD) da okrenu njihovu koaliciju dodatno ulijevo, optuživši ih da razmišljaju više o sebi nego o Njemačkoj.

Dvije stranke će u nekoliko narednih tjedana odlučiti ima li njihov centristički savez budućnost, nakon što je SPD za vodstvo izabrao dvojac koji snažnije naginje ljevici i koji je tražio nove mjere za klimu, investicije i minimalnu plaću. Na stranačkom kongresu u petak socijaldemokrati su svojim novim čelnicima Saskiji Esken i Norbertu Walteru-Borjansu dali mandat za razgovore s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel o nastavku koalicije.

Annegret Kramp-Karrenbauer, štićenica njemačke kancelarke i čelnica CDU-a, napala je SPD jer nisu bili jasni oko svoje predanosti koaliciji, iako nije odbacila sve njihove zahtjeve. „Kao što ne možete biti malo trudni, ne možete ni malo biti na vlasti“, rekla je za novine Bild am Sonntag, dodavši kako CDU ostaje predan koaliciji i kako isto očekuje od socijaldemokrata. „Za Njemačku je loše ako svaka važna odluka ovisi o internim osjećajima SPD-a“, kazala je za taj tjednik. „Ovo je koalicija za državu, ne liječenje trauma vladajućih stranaka“.

Pad 18 mjeseci dugog saveza mogao bi rezultirati manjinskom vladom ili prijevremenim izborima, što bi donijelo nestabilnost u najveće europsko gospodarstvo u vrijeme dok sve bolje rezultate bilježe Zeleni i krajnje desna Altrernativa za Njemačku (AfD).  Merkel, kancelarka zadnjih 14 godina, poručila je kako se neće kandidirati na idućim izborima.

Dvije stranke spore se oko pitanja investicija. Novi čelnici SPD-a žele u deset godina potrošiti oko 450 milijarda eura na infrastrukturu, škole i digitalnu revoluciju.  Iako socijaldemokrati od partnera ne traže da odustanu od cilja uravnoteženog proračuna bez novog zaduživanja, od CDU-a traže fleksibilniji pristup, a čini se da Kramp-Karrenbauer to odbacuje. „Novo zaduživanje nema smisla“, rekla je za Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. „Ako nema dovoljno investicija, to nije zbog nedostatka novca, nego jer sredstva koja postoje imaju prespor protok“.

Čelnica CDU-a odbacila je i pozive SPD-a za povećanjem minimalne plaće, poručivši kako o tome treba odlučivati neovisno povjerenstvo, a ne političari. Po pitanju klime je naglasila da ne želi ponovno raspravljati o toj temi nakon što su se stranke u rujnu dogovorile oko kompleksnog klimatskog paketa čija je svrha osigurati da Njemačka ispuni svoje ciljeve u ograničavanju emisije štetnih plinova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.