"Sulejmanijevog nasljednika čeka ista sudbina ako će ubijati Amerikance"

Svijet 23. sij 202022:29 > 22:32
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Nasljednik iranskog generala ubijenog na padu dronom snaga SAD-a doživjet će istu sudbinu ako će nastaviti putem ubijanja Amerikanaca, poručio je posebni predstavnik Sjedinjenih Država za Iran, po listu Asharq al-Awsat.

Washington je iranskog generala Kasema Sulejmanija optužio da je organizirao napade milicija koje se u savezu s Iranom na snage SAD-a u regiji. Predsjednik SAD-a Donald Trump je 3. siječnja zapovijedio napad dronom na Sulejmanija u Iraku.

Nakon Sulejmanijeve smrti Teheran je odmah imenovao Esmaila Ghaanija za zapovjednika Qudsa, elitne postrojbe Revolucionarne garde koja vodi akcije u inozemstvu. Ghaani se zakleo slijediti Sulejmanijev smjer.

“Ako će Ghaani slijediti isti put ubijanja Amerikanca onda će ga snaći ista sudbina”, rekao je američki izaslanik Brian Hook listu Asharq al-Awsat.

On je podsjetio da je Trump već ranije jasno rekao “da će se na svaki napad na Amerikance ili američke interese odlučno odgovoriti”.

“To nije nova prijetnja. Predsjednik je uvijek gvorio da će odlučno odgovoriti kako bi zaštitio američke interese”, rekao je Hook. “Mislim da iranski režim sada razumije da ne može napadati Ameriku i proći bez posljedica”.

Nakon imenovanja Ghaani je rekao da će nastaviti Sulejmanijev “svijetli put” te da je cilj istjerati snage SAD-a iz regije.

Američka prijetnja ubojstvom Ghaanija je znak “državnog terorizma”, odgovorio je u četvrtak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi, po službenoj iranskoj agenciji IRIB.

“Te su riječi službena najava i jasno razotkrivanje američkog ciljanog i državnog terorizma”, rekao je Mousavi i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi Hookove izjave.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.