Britanski ministar kaže da je dogovor s EU-om moguć unatoč zastoju u pregovorima

Svijet 17. svi 202016:02 > 16:03
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

Ministar u britanskoj vladi Michael Gove rekao je u nedjelju da je moguće postići sporazum o budućim trgovinskim odnosima s EU-om, ali da on zahtijeva pristanak Unije na kompromis.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je Europsku uniju 31. siječnja, ali do kraja godine ostaju na snazi pravila iz vremena dok je Britanija bila članica Unije. U tom periodu EU i Britanija trebaju dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini no obje strane su nedavno izvijestile da pregovori slabo napreduju.

Glavni pregovarači Velike Britanije i EU-a u petak su nakon zadnjeg kruga pregovora rekli da druga strana treba popustiti kako bi se postigao ikakav napredak.

Zastoj u pregovorima povećava opasnost da sporazum ne postigne, scenarij koji bi mogao naštetiti globalnoj trgovini u vrijeme dok se svijet suočava s gospodarskim posljedicama u pandemiji koronavirusa.

Glavna točka prijepora u pregovorima su takozvani “ravnopravni uvjeti” koji bi osigurali poštenu konkurenciju. EU tvrdi da su oni neophodni kako bi se osiguralo da Britanija ne snizi svoje standarde, a Britanija ih odbacuje jer smatra da će je to vezati uz europsko zakonodavstvo.

Gove, ministar u britanskoj vladi, kaže da to pitanje i pitanja poput ribarstva ostaju ključne točke.

“Jasno dajemo do znanja EU-u da ne možemo postići dogovor pod tim uvjetima”, rekao je za Sky News.

“No uvjeren sam da se dogovor treba postići, ali on zahtijeva određenu fleksibilnost EU-a.”

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney, koji je odigrao ključnu ulogu u pregovorima o izlasku Britanije iz EU-a za pitanje granice između Irske i Sjeverne Irske, kaže da se Britanija treba pozabaviti pitanjem “jednakih uvjeta” kako bi se riješio zastoj u pregovorima.

“Sve dok Britanija ne promijeni svoj pristup u kontekstu davanja osiguranja EU-u da neće deregulirati svoje gospodarstvo istovremeno očekujući slobodan pristup jedinstvenom tržištu EU-a, i dalje ćemo imati poteškoće u pregovorima.”

Britanski list Mail on Sunday objavio je da se vlada priprema za povlačenje iz pregovora ako se ne postigne nikakav napredak u novom krugu razgovora koji počinje za 15 dana.

“Propast (pregovora) u potpunosti je moguća”, otkrio im je anonimni izvor iz vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.