Nigerijska policija mobilizacijom želi spriječiti ulično nasilje

Svijet 25. lis 202007:15 > 07:19
SOPHIE BOUILLON / AFP

Šef nigerijske policije zapovjedio je u subotu mobilizaciju svih snaga i resursa kako bi stavio pod nadzor najgore ulično nasilje koje je zahvatilo tu zemlju u posljednja dva desetljeća.

Neredi, neviđenih razmjera od povratka civilne vlasti 1999. proizašli su iz prosvjeda protiv policijske brutalnosti i predstavljaju najveću političku krizu s kojom se suočava predsjednik Muhammadu Buhari, bivši vojni vođa koji je izabran za nigerijskog predsjednika 2015.

Nigerijske vlasti posljednjih su dana uvele policijski sat za milijune ljudi kao odgovor na nasilje i pljačke u pojedinim područjima te najmnogoljudnije afričke zemlje.

Prosvjedi su prerasli u nasilje, posebice u glavnom gradu Lagosu nakon što je tijekom danonoćnog policijskog sata otvorena vatra na prosvjednike u okrugu Lekki.

Svjedoci tvrde da su na prosvjednike zapucali vojnici, dok organizacija za ljudska prava Amnesty International navodi da su pripadnici vojske i policije u dva okruga ubili najmanje 12 prosvjednika, što vojska i policija negiraju.

Policijski sat uvelo je nekoliko država, većinom na jugu Nigerije nakon dvotjednih sukoba između prosvjednika i pripadnika snaga sigurnosti.

Prosvjedi su se u subotu ponovno razbuktali u pojedinim dijelovima zemlje, a vlasti tvrde da je u posljednja dva dana vandalizirano nekoliko zgrada, uključujući banku i trgovački centar.

Nigerijska policija izvijestila je da je njihov glavni ravnatelj naredio hitno raspoređivanje svih snaga i resursa kako bi se okončalo nasilje, pljačka i uništavanje imovine.

Predsjednik Muhammadu Buhari ranije je pozvao na “smirivanje i razumijevanje” te poručio da će osigurati pravdu žrtvama policijske brutalnost i pokrenuti reformu policijskog sustava.

Prosvjedi su prvotno bili usmjereni protiv posebne policijske jedinice, Specijalnog voda za borbu protiv pljački (SARS) čije pripadnike udruge za ljudska prava optužuju za iznudu, maltretiranje, mučenja i ubojstva. Jedinica je raspuštena 11. listopada, ali prosvjedi se nastavljeni sa zahtjevima za sveobuhvatnom reformom snaga reda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.