Diljem Europe u teškom siromaštvu živi 26 milijuna djece

Svijet 28. lip 201514:54 > 14:56
Podijeli:
Izvor: Morgue File (Ilustracija)

U nedavno objavljenom izvješću koje sadrži podatke za prošlu godinu, Agencija Europske unije za temeljna prava (Fundamental Rights Agency - FRA) upozorila je na visoke razine siromaštva i socijalne isključenosti oko 26 milijuna djece diljem zemalja članica EU-a.

U Izvješću koje je objavio Ured hrvatske Pučke pravobraniteljice FRA donosi detaljan pregled stanja temeljnih prava u zemljama članicama EU-a, uključujući i u Hrvatskoj, ističući postignuća, ali i brojne izazove uočene u protekloj godini.

U izvješću se navodi kako u čitavoj Europi postoji visoka razina diskriminacije, ponajviše na području zapošljavanja. Posebna pažnja posvećena je informaciji o diskriminaciji pripadnika manjinskih etničkih grupa, uključujući migrante i izbjeglice, i to pri zapošljavanju, obrazovanju te korištenju zdravstvenih usluga. Kao značajan problem FRA ističe neprijavljivanje slučajeva diskriminacije, navodeći kako im terenska istraživanja pokazuju da je diskriminacija daleko prisutnija nego što je to vidljivo iz službene evidencije. Također, upozoravaju na prisutnost govora mržnje diljem EU-a, posebice na Internetu.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta nalazi više od 50 milijuna izbjeglica, podsjeća FRA, te daje niz preporuka zemljama članicama, u cilju osiguravanja poštivanja temeljnih prava.

Hrvatska kao pozitivan primjer

Hrvatska se u izvješću navodi kao jedna od zemalja u kojima su zabilježeni pozitivni primjeri, u kojoj je službenicima koji rade s imigrantima, osigurana posebna edukacija. Uz to se navodi da se unutar obrazovnog sustava uči o različitosti i interkulturalizmu.

U osvrtu na sigurnost podataka, pozdravljena je objava godišnjeg izvješća o radu hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije (SOA), čime je ta agencija otvorila svoj rad javnosti. SOA je središnje državno tijelo Republike Hrvatske odgovorno za prikupljanje, analizu, obradu i ocjenu podataka koji su od značaja za nacionalnu sigurnost, sa svrhom otkrivanja i sprječavanja radnji pojedinaca ili skupina koje su usmjerene protiv opstojnosti, neovisnosti, jedinstvenosti i suvereniteta RH.

Lani je koncem kolovoza prvi put u svojoj povijesti, SOA na svojim web stranicama objavila javni dokument u kojemu je navela informacije o ustroju, djelatnostima i procjenama obrazloživši da ne želi ostati izvan legitimnih očekivanja hrvatske javnosti o otvorenosti i transparentnosti državnih tijela.

U izvješću FRA ističe i potrebu za boljom zaštitom žrtava kriminala, s naglaskom na bolje pružanje specijalizirane podrške. Navode kako je u mnogim zemljama nužno policijske službenike i djelatnike pravosudnog sustava educirati kako bi, stvaranjem povjerenja, mogli pružiti potrebnu podršku žrtvama tijekom kriminalnog postupka.

Informacije koje o stanju temeljnih prava FRA objavljuje svake godine, važan su alat institucijama Europske unije i državama članicama u nadgledanju implementacije europskih zakona. Agenciju je 2007. osnovala EU, a osnovna joj je zadaća pružati neovisne, na dokazima utemeljene savjete o temeljnim pravima.

Podaci za Hrvatsku prvi su put uvršteni u godišnje izvješće prošle godine, nakon ulaska Hrvatske u EU.