Iranski ministar vanjskih poslova pozvao Bidena da im ukine sankcije

Svijet 03. pro 202016:06 > 16:09
KENA BETANCUR / AFP

Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif pozvao je u četvrtak novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da ukine sankcije njegovoj zemlji, isključivši nove pregovore o sporazumu o nuklearnom programu iz 2015.

U online razgovoru u sklopu konferencije Mediteranski dijalozi koju je organizirala Italija, iranski ministar je rekao da je odluka predsjednika Donalda Trumpa iz 2018. o povlačenju Sjedinjenih Država iz tog sporazuma predstavljala “teško kršenje” rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a koje ga potvrđuju.

“Sjedinjene Države moraju prestati kršiti međunarodno pravo”

“Sjedinjene Države moraju prestati kršiti međunarodno pravo. Za to nisu potrebni nikakvi pregovori”, rekao je Zavid, prenosi AFP. “Nećemo pregovarati o sporazumu o kojem smo već pregovarali”, dodao je.

Trump je 2018. povukao Sjedinjene Države iz sporazuma zaključenog između SAD-a, Kine, Rusije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije s Iranom kako bi ga spriječio da izradi nuklearno oružje. Trump je sporazum ocijenio “nedostatnim” za zaustavljanje “destabilizirajućeg” ponašanja Irana.

VEZANA VIJEST

Zatim je republikanski predsjednik obnovio, pa pooštrio američke sankcije na nezadovoljstvo europskih saveznika Washingtona koji su pokušavali spasiti sporazum. Na to je Teheran počeo kršiti neka ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti.

Tijekom predsjedničke kampanje, Biden je rekao da će se, ukoliko se iranske vlasti vrate strogom poštivanju ograničenja koja su im za nuklearni program određena u međunarodnom tekstu iz 2015., Sjedinjene Države vratiti u sporazum što bi bila polazišna točka za pregovore.

“Bit će teško, ali da”, rekao je novinaru New York Timesa. “Najbolji način za postizanje određene stabilnosti u regiji je suočavanje s nuklearnim programom Teherana”, ocijenio je u tom razgovoru objavljenom u srije

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.