OLAF otkrio dezinficijens uvezen iz Turske, vrlo opasan po zdravlje

Svijet 15. pro 202014:35 > 14:44
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Ured EU-a za borbu protiv prijevara (OLAF) zaplijenio je u članicama Unije skoro 140 tisuća litara dezinificijensa za ruke, proizvedenog u Turskoj, opasnog po zdravlje zbog vrlo visokog udjela metanola.

Korištenje sredstava za dezinfekciju ruku kontaminiranih metanolom može uzrokovati glavobolju, zamagljen vid, mučninu i povraćanje, gubitak koordinacije i smanjenu razinu svijesti. Metanol ima izravan toksični učinak na očni živac, a gutanje može dovesti do sljepoće.

VEZANE VIJESTI

OLAF-ova istraga je identificirala nekoliko tvrtki u različitim državama članicama EU-a, među kojima u Irskoj i Danskoj, koje su naručile dezinficijens za ruke od istog turskog proizvođača. Turski proizvođač posluje pod nekoliko različitih imena koje je OLAF uspio identificirati i međusobno povezati. Imena svih uključenih tvrtki u kojima je sporni proizvod pronađen nisu objavljena zbog tajnosti istrage.

Generalni direktor OLAF-a Ville Itala ističe da se istraga nastavlja.

“Skoro 140 tisuća litara zaplijenili su do sada, istrage u zemljama članicama se nastavljaju”, rekao je.

“Od početka pandemije, OLAF se aktivno borio protiv nezakonitih materijala povezanih s covidom-19, poput krivotvorenih i nekvalitetnih maski za lice, brzih testova, dezinficijensa za ruke. Ti proizvodi trebaju štititi ljude, a ne im štetiti. OLAF-ove istrage dosad su otkrile preko 900 tvrtki koju u to uključene, a popis i dalje raste”, dodao je Ville Itala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.