Papa pozvao čelnike da novac za oružje daju za borbu protiv covida-19

Svijet 17. pro 202014:00 > 14:03
Podijeli:
Izvor: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Papa Franjo je u četvrtak pozvao svjetske čelnike da novac za oružje preusmjere za borbu protiv koronavirusa i učine sve da cjepiva stignu u najsiromašnije države.

U povodu katoličkog Svjetskog dana mira, koji se slavi 1. siječnja, Papa je ponovio svoj poziv i za osnivanjem svjetske zaklade koja bi novac za naoružanje iskoristila za iskorjenjivanje siromaštva.

Godišnja poruka, naslovljena “Kultura brige kao put prema miru“, tradicionalno se šalje čelnicima država i vlada te međunarodnim organizacijama.

“Koliko se samo novca troši na oružje, posebno nuklearno, a može se iskoristiti za važnije prioritete poput sigurnosti pojedinaca, izgradnju mira i integralni ljudski razvoj, borbu protiv siromaštva i za zdravstvo“, rekao je Franjo.

“Globalni problemi poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena te su izazove učinile još očitijima“, dodao je.

Katolička Crkva je pod papom Franjom zauzela čvršći stav protiv nuklearnog naoružanja i pozvala da ga se potpuno napusti. Franjo je 2017. rekao kako države ne bi smjele gomilati takvo oružje čak i u svrhu odvraćanja neprijatelja.

“Kakav bi to hrabra odluka bila kada bi se osnovala svjetska zaklada s novcem potrošenim na oružje i druge vojne troškove, s ciljem da se zauvijek eliminira glad i pridonese razvoju najsiromašnijih država“, kazao je Franjo.

Papa je više puta osudio “nacionalizam cjepiva“ i poručio da najsiromašnije zemlje ne smiju biti izostavljene iz borbe protiv koronavirusa.

“Ponavljam svoj poziv političkim čelnicima i privatnom sektoru da učine sve da onima koji su siromašni i najranjiviji osiguraju pristup cjepivu protiv covida-19 i ključnim tehnologijama potrebnima za skrb o boelsnima”, istaknuo je Franjo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.