Merkel: Nema tolerancije za ksenofobe

Svijet 26. kol 201515:45 > 15:46
Tanjug/AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u srijedu u Heidenauu da Njemačka neće tolerirati ksenofobiju, no antiimigrantski prosvjednici koji su se proteklog vikenda u tom istočnonjemačkom gradu nedaleko od Dresdena sukobili s policijom dočekali su je zvižducima.

“Nema tolerancije za ljude koji dovode u pitanje tuđe dostojanstvo, nema tolerancije za one koji ne žele pomoći kada je potrebna pomoć”, kazala je.

“Što više ljudi bude to jasno govorilo… to ćemo biti snažniji”, dodala je.

Simpatizeri krajnje desnice Merkel su, međutim, dočekali zvižducima i povicima “izdajice”.

Nasuprot centru za izbjeglice okupilo ih se oko 200, a cestom koja prolazi pored centra mnoga vozila prolazila su glasno trubeći prosvjedujući na taj način protiv velikog priljeva imigranata.

Izbjeglički centri u Njemačkoj meta su gotovo svakodnevnih napada.

Njemačka prima najviše migranata u Europi. Broj tražitelja azila u Njemačkoj ove bi se godine trebao učetverostručiti na 800.000, a gradovi koji su najviše izloženi tom pritisku već imaju velikih problema sa zbrinjavanjem migranata.

Njemačka vlada planira ove godine udvostručiti sredstva za pomoć njemačkim gradovima u zbrinjavanju tih ljudi. Vlada je u srijedu usvojila prijedlog zakona da se 500 milijuna eura prvotno namijenjenih za 2016. isplati ove godine.