Juncker pozvao na odlučno suočavanje s izbjegličkom krizom

Svijet 09. ruj 201511:33 > 12:05
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Predsjednik Europske komisije pozvao je u srijedu u svom govoru o stanju Europske unije na odlučno djelovanje u suočavanju s izbjegličkom krizom, pozvavši zemlje članice da se brzo dogovore o raspodjeli 160.000 izbjeglica, koji se sada nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj.

“Danas predlažemo drugi mehanizam za preseljenje 160.00 ljudi. Mi Europljani moramo primiti te ljude”, rekao je Juncker u svom govoru, dodajući da te kvote za raspodjelu među zemljama članicama moraju biti obvezujuće.

“Moramo donijeti hrabre odluke, nije vrijeme za strah”, rekao je.

Istaknuo je kako očekuje da zemlje članica o tome postignu dogovor već sljedeći tjedan na sastanku ministara unutarnjih poslova.

Upozorio je da se izbjeglice ne može birati prema njihovoj religiji, kritizirajući tako neke zemlje članice koje su izrazile spremnost da prime samo kršćane.

Omogućiti izbjeglicama da rade

Također je rekao da tražitelji azila moraju steći pravo na rad od prvog dana. “Treba promijeniti naše zakone kako bi migrantima omogućili da rade čim stignu na teritorij EU-a”, rekao je Juncker.

“Moramo primiti ljude koji bježe pred ratom, terorom, Islamskom državom. Vrijeme je da djelujemo, da upravljamo krizom. Dosta je pokazivanja prstom, dostaje međusobnog optuživanja članica, koje također upiru prstom na Europsku komisiju”, rekao je Juncker, podsjetivši Europljane da je i većina njih kroz povijest bili u izbjeglištvu.

“Europa nije u dobrom stanju, to moramo promijeniti”, rekao je Juncker, ističući da je za njega Europa “pekar na grčkom otoku Kos, koji izbjeglicama dijeli kruh, da su to ljudi na muenchenskom kolodvoru koji plješću izbjeglicama”.

Brojka od 160.000 tisuća uključuje i 40 tisuća izbjeglica za koje je Komisija još u svibnju predložila raspodjelu po zemljama članicama kako bi se olakšao teret Grčkoj i Italiji.

U međuvremenu su u Europu stigle tisuće novih izbjeglica, pogotovo u Mađarsku. Od početka ove godine u Europu je stiglo 500 tisuća izbjeglica.

Nakon raspodjele njih 160 tisuća, EU treba uspostaviti stalni mehanizam za raspodjelu izbjeglica kako bi se u budućnosti lakše suočavala s krizom.

Juncker je rekao da Komisija predlaže da se sve zemlje kandidati za članstvo sa zapadnog Balkana i Turska proglase sigurnim zemljama, što znači da građani tih zemalja ne mogu računati na azil i međunarodnu zaštitu.

‘Ako se borimo protiv IS-a, zašto ne primimo one koji od njih bježe’

‘Budmo iskreni. Nema cijene koju ne bih platio, nema mora koje ne bi prošao, granice koju ne bi prešao kada bježiš od Islamske države. Ako se borimo protiv Islamske države, zašto onda ne primimo one koji bježe od nje? Zemlje članice optuživale su jedne druge da ne rade dovoljno po ovome pitanju. Europska komisija i Europski parlament optuživani su da ne rade dobar posao. No, svaljivanje krivnje na druge nikome ne pomaže. Radije bismo trebali pogledati s čime raspolažemo i napredovati u tome smjeru. Sada imamo standarde prema kojima primamo izbjeglice, oni moraju biti implementirani i prakticirani. A to nije slučaj. Zajednički standardi su dobri ali nisu dovoljni. Treba nam opširna europska agenda o imigraciji. Pojačali smo našu prisutnost na moru.’, kazao je Juncker.

Više pogledajte u prilogu Elvira Mešanovića.