Broj izbjeglica koje su ušle u EU u studenom pao za trećinu

Svijet 01. pro 201515:03 > 15:05
Podijeli:
Izvor: REUTERS

Oko 140.000 izbjeglica stiglo je u studenom morskim putem u Europu što je za trećinu manje nego u listopadu kada je preko Sredozemlja ušlo 220.535 migranata, priopćilo je u utorak Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR).

“Ovo je prvi mjesec u ovoj godini da se bilježi pad broja izbjeglica. U studenom je u EU ušlo 36,5 posto manje izbjeglica u odnosu na prethodni mjesec i to je veliki pad, iako i dalje govorimo o velikoj brojci”, kazao je glasnogovornik UNHCR-a William Spindler. Po njegovim riječima, razloga za pad priljeva je nekoliko, a radi se o vremenskim prilikama i uvjetima na Egeju, ali i strožim režimom turskih vlasti na granici. Posebice se to odnosi na akcije usmjerene protiv švercera ljudima.

Do sada je ove godine u Europu stiglo 886.662 ljudi, četiri puta više nego 2014. Polovica njih su Sirijci koji su napustili zemlju zbog rata. Velika većima izbjeglica stigla je u Europu preko Sredozemlja.

“Nije nerealistično ako kažemo da bi broj izbjeglica u Europi do kraja godine mogao doseći jedan milijun”, rekao je Spindler.

Akcijskim planom kojeg su u nedjelju zaključili EU i Turska nastoji se usporiti i ograničiti priljev izbjeglica. Tim planom se također predviđa i pomoć Turskoj u iznosu od tri milijarde eura u zbrinjavanju 2,2 milijuna sirijskih izbjeglica.

Stroži režim uveden je i na granici Grčke s Makedonijom, a propuštaju se samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.