Trump bio na sudu manje od 30 minuta: Evo kad je iduće ročište

Svijet 03. kol 202321:24 > 22:48 0 komentara
ANGELA WEISS / AFP

Bivši američki predsjednik Donald Trump službeno je optužen za svoje postupke u kontekstu prosvjeda na američkom Kapitolu 6. siječnja 2021. i to će mu u Washingtonu biti potvrđeno.

Ročište za događaje otprije više od dvije i pol godine zakazano je za 16 sati po tamošnjem, odnosno, 22 sata po hrvatskom vremenu, a trajalo je manje od 30 minuta.

Republikanski kandidat za predsjednika iduće godine, a i glavni favorit, negira optužbe i čitav slučaj opisuje kao “apsurdan”. U svom stilu, reklo bi se. Zato je slavodobitno i objavio da odlazi u Washington, “gdje će ga uhititi”.

Protiv njega su već podignute optužnice u dva druga slučaja – za nezakonito rukovanje visoko povjerljivim dokumentima, kao i za lažiranje poslovnih knjiga kako bi prikrio novac isplaćen pornozvijezdi u zamjenu za njenu šutnju o njihovoj aferi.

Optužnica ima četiri točke – zavjera kako bi prevario državu, zavjera kako bi opstruirao službene procese, opstrukcija službenih procesa i zavjera protiv prava građana.

Ova optužnica tiče se Trumpovih postupaka u dva mjeseca od dana izbora 3. studenog 2020. godine do dana kada je napustio Bijelu kuću, 20. siječnja 2021. godine.

Prva točka tiče se navodnih pokušaja da spriječi prikupljanje i brojanje glasova i potvrdu rezultata. Druga i treća tiču se navodnih pokušaja da spriječi potvrdu rezultata glasovanja elektora u američkom Kongresu 6. siječnja, što je kulminiralo nasilnim prosvjedom.

Četvrta optužnica tiče se navodnih pokušaja da prekrši pravo glasa svih građana, ali i njihovo pravo da se njihovi glasovi prebroje.

No, stručnjaci kažu da ova, treća, nije i najjača optužnica. Ali, što se tiče ozbiljnosti optužbi, ova optužnica najteža je i najvažnija jer ga se prvi put optužuje za nešto što je učinio dok je još uvijek bio predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!