Znanstvenica zgrozila Britance idejom kako skuhati savršeni čaj, oglasilo se i veleposlanstvo

Svijet 25. sij 202408:31 0 komentara
Ivan Ryabokon / Panthermedia / Profimedia

Opće je poznato da su Britanci prilično ponosni na sebe kad je u pitanju priprema dobre šalice čaja. To ne čudi s obzirom na to da je čaj skoro pa kulturna institucija u Velikoj Britaniji, a procjenjuje se da se svaki dan popije oko 100 milijuna šalica, piše BBC. Međutim, sad se javila znanstvenica koja živi gotovo 5.000 km dalje i tvrdi da je otkrila tajnu savršenog čaja koju većina Britanaca smatra apsolutno apsurdnom - dodavanjem soli.

Istraživanje profesorice Michelle Francl izazvalo je veliku pomutnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, a čak je izazvalo i diplomatsku intervenciju američkog veleposlanstva.

“Uvjeravamo dobre ljude Ujedinjenog Kraljevstva da nezamisliva ideja dodavanja soli britanskom nacionalnom piću nije službena politika Sjedinjenih Država. I nikada neće biti”, objavilo je veleposlanstvo na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

Ovo nije prva svađa oko čaja

Ovo nije prvi put da je piće izazvalo kontroverze s obje strane Atlantika.

Još 1773. godine prosvjednici u Bostonu, kolonijalnom Massachusettsu, bacili su 300 sanduka punih čaja u luku u znak prosvjeda protiv britanskih poreza što je bio ključni trenutak koji je pokrenuo američku revoluciju.

“Svakako nisam namjeravala izazvati diplomatski incident”, rekla je za BBC Francl, profesorica kemije na koledžu Bryn Mawr u Pennsylvaniji. “E-mail mi je danas poludio. Nisam očekivala da ću se jutros probuditi i vidjeti gomilu ljudi koji pričaju o soli u čaju.”

Zašto onda dodavati sol?

Ispostavilo se da to nije nova ideja – kao sastojak u čaju čak se spominje u kineskim rukopisima iz osmog stoljeća, koje je profesorica Francl analizirala kako bi usavršila svoj recept.

Objašnjava da sol djeluje kao blokator receptora zbog kojih čaj ima gorak okus, pogotovo kad se kuha. Dodavanjem prstohvata soli, količine koja se ne može osjetiti, ublažit ćete gorčinu.

“Nije to kao dodavanje šećera. Mislim da se ljudi boje da će osjetiti okus soli”, rekla je.

Profesorica poziva Britance koji vole čaj da budu otvorenog uma prije nego što unaprijed osude istraživanje koje je dokumentirala u svojoj novoj knjizi “Steeped: The Chemistry of Tea”.

“U redu je eksperimentirati”, kaže i dodaje: “Radila sam eksperimente u kuhinji kako bih u sebi probudila znanstvenika.”

Svatko ima svoje mišljenje o tome što čini savršeni čaj, ali Francl preporučuje korištenje listića umjesto vrećica čaja i stalno miješanje napitka kako bi se čaj dobro razmutio u vodi i mlijeku.

Dodavanjem malo soka od limuna također se može ukloniti sloj koji se ponekad pojavi na površini, dodaje.

Profesorica također predlaže korištenje kratkih, debelih šalica kako bi čaj bio topliji kao i zagrijavanje šalice i mlijeka, pri čemu se ono dodaje tek nakon točenja čaja.

Glavni savjet je da nikada, baš nikada ne zagrijavate vodu u mikrovalnoj pećnici: “Manje je zdrava i nema tako dobar okus”, kaže Francl. “Na kraju dobijete talog čaja na površini.”

Dok koncept kuhanja čaja u mikrovalnoj pećnici zvuči pomalo strano Britancima, u SAD-u je potpuno uobičajen.

“Amerikanci imaju neke doista grozne navike kuhanja čaja”, kaže Francl. “Popila sam bolje šalice čaja na benzinskim postajama u Irskoj nego u otmjenim restoranima u SAD-u. Mislim da ljudi jednostavno ne znaju kako napraviti dobar čaj. Ako ne pijete čaj, ne znate da nekome pripremate užasnu šalicu čaja i pružate mu grozno iskustvo.”

Što se onda može očekivati od britansko-američkih odnosa oko pitanja čaja?

Američko veleposlanstvo neće poslušati savjet profesorice Francl i kaže da će se držati onoga što smatra ispravnim načinom pripreme čaja – kuhanjem u mikrovalnoj pećnici, dok je Ured britanske vlade nepokolebljiv i tvrdi da se čaj može napraviti samo kuhanjem vode na štednjaku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!