Saši Kosanoviću prijeti izvanredni otkaz?

Vijesti 07. tra 201608:11 > 08:16
Ivica Galovic/ PIXSELL

Zbog danskog dokumentarnog filma o masakru u Dvoru novinaru HTV-a Saši Kosanoviću, piše portal Lupiga, prijeti izvanredni otkaz HTV-ovom novinaru Saši Kosanoviću. Kosanović je, naime, pomagao danskoj filmskoj ekipi.

Saša Kosanović je od vodstva HRT-a pozvan očitovati se o odluci izvanrednog otkaza “vlastitom krivnjom”, a koja je utvrđena u formalnom propustu, odnosno nedostatku službenog i potpisanog odobrenja HTV-a da sudjeluje u projektima izvan matične kuće, piše Lupiga.

Kosanović se po tom pitanju već očitovao pa je poznato da mu je ovaj posao ponudio njegov tadašnji nadređeni, sada već bivši urednik HTV-ovog Dokumentarnog programa, Robert Zuber, no o mogućem otkazu nije želio govoriti sve dok je postupak u tijeku.

Progovorio je, međutim, Eugen Jakovčić iz Documente, i to na tribini o ulozi javnog servisa u organizaciji HND-ovog Centra za zaštitu slobode javnog izražavanja i Udruge obveznika RTV pristojbe „Pretplatnik“ – pitajući se koliko je izvanredni otkaz prikladna kazna za formalni propust zbog kojeg HRT proziva Kosanovića. Kakvu poruku javni medijski servis šalje izvanrednim otkazom jednom od svojih viđenijih reportera.

Kako se doznaje od predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, Saše Lekovića, HND je upoznat sa slučajem no u interesu samog Saše Kosanovića, koji zasad ne želi javno govoriti, ni HND se neće oglašavati prije nego li dobije službene informacije.

Službeno, ni HRT ne želi ništa komentirati. Na upit o otkazu Kosanoviću Lupigi su odgovorili: “Zahvaljujemo na Vašemu upitu i zanimanju za Hrvatsku radioteleviziju. Nismo u mogućnosti komentirati radnopravna pitanja povezana s njezinim zaposlenicima”.