Lektira uči da su Srbi neprijatelji, a ustaše u redu?

Vijesti 11. svi 201619:46 > 19:52
Center for civil courage

Knjiga "Moj tata spava s anđelima", koja je dio obvezne lektire za šesti razred osnovne škole, od 1996. do danas 'širi netrpeljivost prema Srbima i veliča ustaštvo', navodi se u ulomcima koje je Centar za građansku hrabrost prijavio na niz adresa. Međutim, institucije već godinama ignoriraju prijave.

U prvom redu, prijava je poslana nadležnom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta, koje nije reagiralo. Prigovor je poslan, naime, Agenciji za odgoj i obrazovanje, dječjoj pravobraniteljici, pučkoj pravobraniteljici, Borisu Jokiću, koji je nadležan za reformu kurikuluma, i Srpskom narodnom vijeću, koje je jedino odgovorilo da je svjesno o čemu se radi, ali i da reakcije nema.

Naime, prvi je knjigu prijavio Centar za građansku hrabrost, ali to su učinili i brojni roditelji, koji su im se javljali zbog izostanka reakcije institucija. Zato je na njihovim stranicama objavljen obrazac prijave, kojim ohrabruju roditelje da vrše pritisak na nadležne institucije.

Autor knjige nije desetogodišnja djevojčica koja piše dnevnik, a kako se može zaključiti iz stila kojim su događaji u ratnom Osijeku opisani, nego odrastao pisac, Stjepan Tomaš do kojega, do objave ovoga teksta, nismo uspjeli doći.

Prijavljeno je sljedeće:

– da su svi Srbi, osim jednog za kojeg se navodi da je poginuo kao hrvatski branitelj, četnici, odnosno neprijatelji;
– da Srbima ne treba vjerovati, ako se ne izjasne protiv «svojih pasa koji pucaju po nama ili njihovim majkama»;
– da je ćirilica neprijateljsko pismo;
– da je majka Srpkinja napustila kćer Mirticu i pobjegla svojima, a da je njen otac «sad s anđelima» jer je poginuo kao hrvatski gardist;
– da učitelji i roditelji odobravaju ustaški pozdrav «Za dom spremni» i ustaške pjesme;
– da se nekad nije smjelo biti vjernik, a da su u ratu i nevjernici postajali vjernici; da se dijete od 12 godina pita vjeruje li Krist, koji je ljubav sama,
– da neprijatelji koji su rafalom gađali njegovo tijelo na raspelu, ne znaju što čine…
– te govor mržnje, najgori rodni stereotipi, nacionalna i vjerska nesnošljivost, netrpeljivošt prema ireligioznima, promoviranje nacifašizma.

“Iz navedenog, a i skeniranih dijelova knjige koje šaljem kao prilog, zaključujem da roman krši gore navedena prava iz UN-ove Konvencije o pravima djeteta kao i da je njegovo daljnje bivanje sastavnim dijelom osnovnoškolske ili bilo koje lektire, u suprotnosti sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te tražim da pokrenete kod MZOS-a i AZOO-a postupak kako bi se spomenuti izbacio iz bilo kakvog odgojno-obrazovnog procesa jer štetno utječe na djecu, a čega smo uostalom svjedoci zadnjih 20-ak godina”, stoji u prijavi.

Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge
Center for civil courge

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.