Teleoperateri pristali na otpis dugova najugroženijima

Vijesti 26. stu 201407:42 > 07:44
N1

Teleoperateri su, čini se, ipak popustili u pregovorima s Vladom oko oprosta dugova najugroženijim građanima, odnosno registriranim primateljima socijalne pomoći.

Za ostale dužnike koji odgovaraju kriterijima mogli bi odobriti moratorij na dug u maksimalnom trajanju od tri godine, tijekom kojih se dugu ne pribrajaju kamate ni administrativni troškovi.

“Na prošlom sastanku napravljen je ozbiljan korak naprijed. Rješenja još uvijek nisu finalizirana, trebat će još jedan sastanak, ali sve ide prema realizaciji. Nakon tog sastanka sastavit će se tekst sporazuma s vjerovnicima te očekujemo da u sljedeća dva tjedna bude na dnevnom redu Vlade, tako da bi početkom 2015. mogla početi provedba otpisa dugova”, kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

U Hrvatskoj je trenutno blokirano oko 320.000 građana. Za skupinu najugroženijih građana Vlada je započela s vjerovnicima, bankama, teleoperaterima i ostalima dogovarati otpis dugova u iznosu od 25.000 kuna, s time da unutar tog iznosa dug bankama i teleoperatorima ne smije biti viši od 10.000 kuna.

Teleoperateri su se najduže opirali ovom prijedlogu Vlade ali su u konačnici ipak popustili te pristali na otpis dugova.