Kronologija pada Vlade i Tihomira Oreškovića

Vijesti 16. lip 201608:48 > 17:59
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski sabor izglasao je u četvrtak nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću. Hrvatska je Vlada tim činom prvi put u povijesti pala.

U ovom tekstu smo uživo popratili događaje u četvrtak:

18:00 Nakon Specijalnog programa, uključili smo se u Dnevnik N1.

17:55 Božo Petrov kazao je novinarima u četvrtak da se puno toga odvrtilo u medijima zadnjih mjeseci, i povzao na ‘razum’. “Premijer ima pravo na sve informacije, i ono što on smije podijeliti sa mnom je njegova odluka.”

Nikad mi nije žao kad steknem mnogo iskustva, kazao je na pitanje je li mu žao što je išao s HDZ-om.

“Neki drugi su opstruirali ono što smo htjeli napraviti. Ja vjerujem da će ovo građani Hrvatske honorirati Domoljubnoj koaliciji.”

17:00 “Nema apsolutno govora o preslagivanju s bilo kime. Oni tu priču mogu samo sanjati i broj 76, mislim da je i njima danas postalo jasno da nemaju 76 glasova”, kazao je Božo Petrov.

14:29 S 125 glasova zastupnika ZA, 15 PROTIV i 2 suzdržana, u Saboru je izglasan opoziv premijera Oreškovića.

15:10 “Jedina je dilema hoće li u Mostu biti 12 jedinstvenih, jer ih je prije bilo 19 pa 15 jedinstvenih”, kazao je Ivan Vrdoljak (HNS) o prikupljanju dovoljnog broja potpisa za raspuštanje Sabora. Uvjeren je da će se Sabor raspustiti. Više o tome čitajte OVDJE.

14:45 Stipe Petrina izbačen je iz sabornice nakon verbalnog okršaja oko Poslovnika s predsjednikom Sabora.

14:43 Ivan Lucić iz HDZ-a kazao je da se ovakva hajka nikad nije vodila protiv SDP-a, kakva se vodi protiv HDZ-a. “Nitko nije ovakvu hajku pokrenuo protiv SDP-a kolika se sad pokrenula protiv HDZ-a i našeg predsjednika. Na Upravnom sudu će se dokazati njegova nevinost. Zašto Povjerenstvo nije pokretalo postupak protiv SDP-a i njihovog predsjednika Milanovića?”, upitao je Lucić.

14:30 Razvoj događaja u Saboru već je doveo do izborne kombinatorike. “Ne vidimo se u koaliciji. Most je pokazao da se suradnjom sa strankama ne može doći do napretka Hrvatske, on se utopio u politici HDZ-a i došli smo do neuspjeha. Do promjena u Hrvatskoj može doći kroz naš put”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

14:28 “HDZ se ne boji novih izbora, ali učinit će sve da ih spriječi”, kazao je za N1 HDZ-ovac Darko Milinović. O tome čitajte OVDJE.

14:25 “Ono što je sigurno na popisu i što je službeno je negdje 75, 76, 77”, kazao je Peđa Grbin dodajući da ako se raspuštanje Sabora dogodi danas već u srpnju mogu biti novi izbori. Navodi da će se uskoro taj broj popeti na 80, o čemu čitajte OVDJE.

14:15 Silvano Hrelja kazao je da oporba očigledno nema 76 ruku, ali da su blizu te da su pregovori s još nekim ljudima još u tijeku. Ovo ludilo mora prestati, poručio je u izjavi koju možete pročitati OVDJE.

13:48 Stjepo Bartulica, savjetnik premijera potvrdio je za N1 da Tihomir Orešković, koji se trenutno u Saboru suočava s opozivom, razmišlja o nastavku političke karijere. VIŠE O TOME PROČITAJTE OVDJE

13:35 “Stav Reformista je da se eksperiment kojem smo izloženi, a u kojem je premijer dobio podršku Domoljubne koalicije i Mosta definitivno pokazao promašenim. Odgovornost je primarno, tim redom, na stožernoj komponentni koalicije – najprije na Domoljubnoj koaliciji i onda Mostu. No to od odgovornosti ne oslobađa premijera Oreškovića. Mi smo zaista s pozitivnim pristupom, sa željom da pomognemo postupili u startu. Neupitno je da Vlada ne funkcionira od samog početka. Umjesto Vlade stručnjaka svjedočili smo rastu ideoloških sukoba i ponovnom pojavom straha u ovoj zemlji”, rekao je predsjednik Reformista Radimir Čačić na raspravi o premijeru i dodao da će biti za opoziv premijera.

13:21Miroslav Šimić upitan je hoće li Most ići na izbore s Oreškovićem. “Mi iznimno cijenimo gospodina Oreškovića, no o tome nismo razgovarali niti razmišljali”. Kaže da će Most početi razgovore o raspuštanju Sabora, o čemu možete čitati OVDJE.

12:12 Ivan Šuker (HDZ) u ime predlagatelja obrazlaže prijedlog opoziva. Kazao je da Orešković namjerno nije sazvao sjednicu, odnosno otkazao ju je.

N1

12:09 Branimir Glavaš prigovorio je na trajanje Oreškovićevog odgovora, koje je Reiner odredio: “On ne može biti smijenjen, a da mu se ne omogući da priča onoliko koliko je potrebno da zastupnici i javnost saznaju ono što je nepoznanica”.

12:06 I Goran Beus Richembergh (HNS) i Stipe Petrina rekli su da je prekršen Poslovnik, pa mu je Petrina rekao da prekine sjednicu.

“Ja sam jutros rekao da ću ga prekršiti svjesno, upravo da se premijer može očitovati. Možete mi za to ne znam što učiniti”, kazao je Reiner, dodajući da on po Poslovniku ima pravo mijenjati redoslijed dnevnog reda.

12:00 Predsjednik Sabora započeo je raspravu o opozivu premijera objašnjavanjem Poslovnika, zbog kojega je prozvan od strane oporbe. Kazao je da predsjednik Vlade može objasniti stav Vlade u svom izlaganju, ukoliko je propustio sazvati sjednicu, na kojoj se Vlada trebala očitovati o tom prijedlogu. Kazao je i da će premijer imati 15 minuta za svoje izlaganje, a nakon toga će moći odgovarati u trajanju od pet minuta.

11:52 U Sabor je došao i čelnik Mosta, koji također nije davao izjave.

11:51 SDP nakon izlaganja Zorana Milanovića u ime kluba neće se više uključivati u raspravu.

11:48 Zastupnica Domoljubne koalicije, Gordana Rusak, neće dići ruku za opoziv premijera Oreškovića.

11:45 Premijer Orešković stigao u Sabor u pratnji ministara iz Mosta. ”Spremio sam svoj govor. Čekat ću do do kraja, a vi ćete to pratiti”, kazao je pa je upitan kakav je osjećaj kad ga oni koji su ga doveli na vlast – ruše.

“Piše se povijest”, odgovorio je i ustvrdio da su Mostovi ministri uz njega.

11:30 Stipe Petrina ustvrdio da je je među prvima potpisao za raspuštanje Sabora i da će glasati protiv Oreškovića, jer mu i dalje nije jasno odakle izvire njegov legitimitet i legalitet. Zamjera njemu i Petrovu što na konzultacije ide na Kaptol. Više o tome čitajte OVDJE.

11:26 Za raspravu o opozivu zasad se prijavilo osam klubova i pet zastupnika pojedinačno – četiri zastupnika iz HNS-a i jedan iz HDZ-a, no to nipošto ne mora biti konačan broj. Moguće je da će se raspravljati do 22 sati navečer.

11:15  Očekuje se da će sabroska rasprava o obveznom osiguranju, prvoj točki dnevnog reda, trajati još sat vremena, te da onda u Sabor dolazi premijer Orešković.

11:12 Juro Martinović, bivši zastupnik Mosta koji s Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem tvori novi Klub zastupnika kazao je kako se zalaže za preslagivanje. “Mi smo jasno rekli da smo protiv izbora jer koštaju 2-3 milijarde kuna”, kazao je. Cijelu izjavu pročitajte OVDJE.

11:11 Ministar Slaven Dobrović poručio je na Markovom trgu: “Možda je netko sklon samouništenju, nadam se da će razum prevladati.”

https://twitter.com/MirnaBrekalo/status/743370420384993280

11:10 Vlaho Orepić, Mostov ministar policije na ulasku u Vladu kazao je da očekuje “dobro sve”. Na komentar Panenića da je ovo bitka za INA-u, kaže: “Hrvatska je napravila demokratski iskorak”.

11:06 Goranko Fižulić kazao je u studiju N1: “Možda je premijer Orešković već podnio ostavku, ali nije obavijestio javnost o tome.”

10:59 Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave na odlasku, izjavila je: “Bit ću uz premijera u Saboru, čast mi je biti u ovoj Vladi. Za danas imam raspored, za sutrašnji ćemo vidjeti.”

10:53“Bit ćemo kratki u raspravi. Poručit ćemo da građani žele nove izbore što prije. Za to Vlada mora otići i nadamo se da će Sabor biti raspušten već danas. Vjerujem da u Saboru postoji dovoljna većina da se on raspusti. Tražimo da svi zastupnici odgovorno postupe i naprave taj potez. Ako se Karamarko ne pojavi to je još jedna poruka da je on zalutao u ovu Vladu i Sabor.”, poručio je SDP-ovac Željko Jovanović.

10:47 Orešković će u Saboru sjediti sam ili tek u društvu ministara Mosta. Naime, prema informacijama naše reporterke Anke Bilić Keserović, Tomislav Karamarko i ministri iz redova HDZ-a neće dolaziti u parlament. Nešto ranije u Vladu je došao Mostov ministar pravosuđa Ante Šprlje.

10:41 “Najvažnije je da smo jedinstveni i da poštivamo odluke stranačkih tijela”, poručila je ulazeći u sabornicu Josipa Rimac (HDZ). Upitana je kako HDZ-u ide prikupljanje potpisa za novu većinu, pa kaže: “Idemo korak po korak”.

10:35 “Ovo će ući u anale kako je jedna Vlada imala mizernu, nikakvu podršku u parlamentu”, rekao je za N1 Goranko Fižulić, koji neku drugu opciju, odnosno povlačenje opoziva premijera ne vidi. Više pročitajte OVDJE.

10:33 Anka Mrak Taritaš (HNS) kazala je kako je oporba za opoziv premijera, kojemu je prigovorila što mu je konferencija za medije u srijedu trajala 77 sekundi. Njenu izjavu pročitajte OVDJE.

10:23 Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je: “Ovo je zadnja bitka za INA-u, tko će štiti nacionalne interese ako ode ova Vlada? Nadam se da se ovo više neće ponoviti.”

10:06 Branimir Glavaš (HDSSB) kazao je uoči sjednice njegovog kluba kako njegova stranka nikome nije ništa potpisala, niti nosi vlastitu listu. Što se tiče izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću, kazao je: “Mi se u sukobe između HDZ-a, SDP-a nećemo miješati. Neka oni odlučuju o sudbini premijera”. Poručio je i da će HDSSB biti suzdržan.

10:05 Željko Reiner je obavijestio zastupnike da danas rade bez stanke.


10:01 Josip Bilaver
(HDZ) demantirao je da je na sjednici kluba u srijedu bilo burno.

“Ljudi malo glasnije pričaju, ali stvarno je sve bilo super i u redu”, kazao je HDZ-ovac.

N1

9:58 Reformirst Radimir Čačić kazao je kako se odlaskom Vlade otvara prostor od 30 dana za pokušaj formiranja nove Vlade. “Sve opcije su otvorene. Ako se jedna potpuno druga Vlada uspije formirati, izuzev desne, možemo o tome razgovarati”, kazao je, u izjavi koju možete pročitati OVDJE.

9:54“Mi zastupamo stajalište da se ova Vlada mora raspustiti što prije. Treba okončati procedura koja najvjerojatnije vodi do novih izbora. Moraju se iscrpiti sve mogućnosti koje vode do izbora. Pokušaj formiranja nove Vlade, a onda nakon toga se ide na izbore. Ja mislim da će to biti prirodan slijed”, rekao je zastupnik manjina Furio Radin. Na pitanje hoće li sudjelovati u novoj Vladi Radin je odgovorio: “Otkud vam to? Mi smo uvijek u manjini, kakva većina. Cijelo vrijeme tvrdim da smo za izbore, a vi ovako iz vedra neba. Za sada nećemo potpisati ništa. Ni za SDP ni za HDZ, ali dići ćemo ruku za rušenje Oreškovića.”

9:50 Božo Petrov, čelnik Mosta, ušao je u Banske dvore.

9:41 Došlo je do prepirke između zastupnika Stipe Petrine i predsjednika Sabora Željka Reinera. Petrina je upozorio na povredu Poslovnika zbog promjene redoslijeda dnevnog reda i kazao kako će se danas prekršiti saborska procedura.

“Još nismo sigurni hoće li biti glasanja o opozivu premijera, ali siguran sam da će se kršiti poslovnička procedura, kao što se i dosad kršila. Ali, to neka ide na dušu predsjednika Sabora. Ako uistinu dođe do te točke, ne vidim razloga da premijer ne bude smijenjen. Posebno ako na tome bude inzistirao HDZ. Od jučer je prošlo dugo vremena. U ovakvim stvarima vidimo da se stavovi mijenjaju pa tko zna što je pred nama”, kaže Petrina.

9:40Predsjednik HSP-a AS Ivan Tepeš ponovio da je za njegovu stranku SDSS nepoželjan u Vladi. Vjeruje da će Domoljubna koalicija imati novu Vladu uskoro. O tome čitajte OVDJE.

9:35 Miroslav Šimić, predsjednik kluba Mosta, pokazao je novinarima u Saboru 12 potpisa kolega iz stranke koji će biti predani Željku Reineru, ukoliko danas padne Tihomir Orešković. Tim potpisima traže raspuštanje Sabora. Njegovu izjavu pročitajte OVDJE.

N1

9:29 U Sabor polako stižu i zastupnici, budući da uskoro počinje sjednica Sabora. Orešković je u Banskim dvorima u društvu savjetnika Stjepe Bartulice.

8:53 U Banske dvore stigao je premijer Orešković.

8:45 HNS-ovac Goran Beus Richembergh za N1 je kazao kako oporba ima 66 potpisa. U petak ističe rok od 15 dana od kada je u proceduru poslan zahtjev za samoraspuštanje. U petak mora biti na dnevnom redu, ali ne znamo što će biti poslije, jer gospodin Reiner nema odredbu vremenskog roka kada mora otvoriti raspravu, istakao je u razgovoru koji možete pročitati OVDJE.

8:30 Sat vremena uoči početka sjednice Sabora premijer Tihomir Orešković i ministri nisu došli u Vladu, javlja naša reporterka Mirna Brekalo. Nakon opoziva premijera, očekuje se hoće li se Most držati maksime – “ili Orešković ili izbori” te hoće li poduprijeti raspuštanje Sabora, za kojeg SDP tvrdi da nedostaje tek nekoliko potpisa, koji bi se mogli naći na okupu već u petak. Ukoliko se to dogodi, predsjednica treba raspisati izbore.

Postoji i varijanta da nakon što padom cijela Vlada postane tehnička kreće rok od 30 dana za konzultacije predsjednice Republike s potencijalnim mandatarima, odnosno Zdravkom Marićem kojeg predlaže najveća koalicija u Saboru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.