Mladi Hrvati u vrhu po snifanju ljepila

Vijesti 21. ruj 201609:08 > 09:14
Izvor: Pixabay

I najnovije Europsko istraživanje o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga (ESPAD) i drugim ovisnostima koje se provodi među mladima koji su navršili 16 godina pokazalo je da se loših navika teško riješiti.

Problem među adolescentima u Hrvatskoj i dalje je tzv. snifanje ljepila i drugih otapala po kojem su u vrhu europske ljestvice. Osim toga, čak trećina njih redovito puši, dok je 92 posto probalo alkohol, a 16 posto napilo se u posljednjih mjesec dana, što ne čudi jer dvije trećine njih kaže da im je alkohol lako dostupan.

Ovo istraživanje rađeno je u 35 europskih zemalja, i to šesti put, na 96.043 učenika prvih razreda srednjih škola, a prvi put ispitivala se ovisnost o internetu, odnosno njegovu neumjerenom korištenju te online igricama, ali i klađenju za novac. Rezultati istraživanja su pokazali da postoje naznake pada ovisnosti o pušenju i pijenju alkohola, ali ne u svim zemljama. Zabrinjavajući je trend rasta pijenja 5 i više pića u određenoj prigodi, kao i ovisnost o novim vrstama droga.

Pušenje pokazuje trend pada, ali samo u nekim zemljama, gdje se strogo provode zakoni o sprečavanju pušenja na javnim mjestima, pa je tako raspon učenika koji nikad nisu pušili od 34 do 84 posto, a europski prosjek je 54 posto. Broj djece koja su do 13. godine probala cigarete smanjio se u proteklih 20 godina s 10 na 4 posto. Nažalost, u Hrvatskoj nikad nije pušilo samo 38 posto učenika, pa smo u tome u vrhu ESPAD-ove ljestvice. Više od trećine 16-godišnjaka redovito puši, što prema mišljenju stručnjaka najviše govori o stavu hrvatskog društva prema toj lošoj navici ne samo kod mladih. Potvrđuje to podatak da čak 72 posto mladih tvrdi kako im je u Hrvatskoj lako nabaviti cigarete unatoč zakonskoj zabrani, zato ne čudi konstanta u broju pušača čak i među mladima.

Trend pada pijenja alkohola u Europi među mladima se nastavlja u posljednjih 20 godina. No, prema ESPAD-ovim podacima, u Hrvatskoj je lani 92 posto učenika barem jedan put u životu probalo alkohol, a 55 posto u zadnjih mjesec dana, dok ih se 15 posto napilo.

Hrvatska je iznad europskog prosjeka od 18 posto po uzimanju droga jer je 22 posto učenika reklo da je to učinilo barem jedan put u životu, a najčešće je to kanabis za koji kažu da ga je najlakše nabaviti. No, začudno je da je Hrvatska godinama na vrhu po broju onih koji se drogiraju udisanjem ljepila i drugih vrsta otapala, a češće ih uzimaju djevojke nego mladići.

Istraživanje je prvi put obuhvatilo ovisnost o internetu među mladima, s tim da se istraživala aktivnost na društvenim mrežama, traženje informacija, preuzimanje sadržaja, online igrice, online kockanje, te kupovanje i prodaja preko interneta.

Pokazalo se da su društvene mreže češće koristile djevojke (83 posto) nego mladići (73 posto), dok su igrice draže mladićima (39 posto). Preko interneta je kockalo 23 posto mladića i 5 posto djevojaka. Internet se koristi više od četiri dana u tjednu u svim europskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj (5,5 dana). Stručnjaci upozoravaju da bi internetska ovisnost o kockanju kod mladih, ako se ne poradi na sprečavanju, mogla uskoro proizvesti velike probleme poput dugova, ali i psihološke, prenosi Jutarnji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.