U Saboru izglasana Vlada, Orešković Plenkoviću predao vlast

Vijesti 19. lis 201608:07 > 20:53
Podijeli:
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Mandatar Andrej Plenković danas je na sjednici Sabora predstavio svoju Vladu i njezin program. Nakon predstavljanja uslijedila je višesatna rasprava, nakon koje je, s 91 glasom ZA, 3 suzdržana i 45 PROTIV izglasano povjerenje Vladi Andreja Plenkovića.

Nakon što je Sabor u večernjim satima, nakon cjelodnevne rasprave izglasao povjerenje Plenkovićevoj vladi novi premijer obavio je primopredaju vlasti od svog prethodnika Tihomira Oreškovića.

Plenković je kazao da će socijalni dijalog biti jedan od prioriteta njegove Vlade, a ključni dokument će biti proračun. Osim toga, porezna reforma podrazumijeva cijeli porezni paket, porez na dohodak, na dobit i ostale, objasnio je. “Nastojat ćemo da taj paket reformskih zakona prođe javnu raspravu, da imamo kvalitetnu raspravu u Saboru. U hodogramu stoji da će dio tih mjera biti poduzete već početkom sljedeće godine”, rekao je Plenković.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU PRATILI SMO NA NAŠEM PORTALU

21:45 U Vladi je izvršena primopredaja vlasti između novog i starog premijera – Andreja Plenkovića i Tihomira Oreškovića, koji su se obratili javnosti. Više možete pročitati OVDJE.

21:16 I Europski pučani čestitali su Andreju Plenkoviću na premijerskom mandatu.

21:00 Andrej Plenković s potpredsjednicima Vlade stigao na primopredaju vlasti u zgradu vlade. U kabinetu ga dočekao Tihomir Orešković s kojim razgovara u četiri oka.

20:50 Nakon Andreja Plenkovića i svi su ministri u njegovoj Vladi prisegnuli su na tekst prisege:

“Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.”

Nakon toga im je čestitao predsjednik Sabora, Božo Petrov, poželjevši im svima uspješan rad.

Uslijedit će i primopredaja vlasti u Banskim dvorima.

20:44 S 91 glasom ZA, 3 suzdržana i 45 glasova PROTIV, u Saboru je izglasano povjerenje Vladi Andreja Plenkovića.

Izvor : N1

20:32 Završila je rasprava u Saboru. Saborskim zastupnicima obratio se mandatar Andrej Plenković, koji se zahvalio svim prisutnima za sudjelovanje u raspravi.

Više pročitajte OVDJE.

Izvor : N1

20:09 Komunikacijski stručnjak, Krešimir Macan, gostujući u specijalnoj emisiji N1 televizije, kazao je da očekuje da bi rasprava u Saboru uskoro trebala završiti, jer su i zastupnici sami svjesni da ih više nitko ne gleda.

Više pročitajte OVDJE.

19:41 Peđa Grbin se osvrnuo na Plenkovićevu vladu i upitao: “A što mu je trebao gospodin Barišić?”

19:34 Nakon podužega izlaganja, zastupniku Živoga zida, Ivanu Pernaru, nije se svidio način na koji ga predsjednik Sabora, Božo Petrov, sluša, pa ga je odlučio opomenuti. “Gospodine Petrov, nemojte mi pokušavati suflirati da šutim, jer imam pravo izlagati na ovu temu”, rekao je Pernar, izazvavši smijeh u sabornici.

Kad je završio s izlaganjem, obratio mu se i Petrov. “Ja stvarno nisam imao namjeru prekidati vas, znam da tema ponese. Evo, nema ni replika”, odgovorio mu je Petrov, nakon čega se opet smijeh prolomio sabornicom.

19:00 Vlada Andreja Plenkovića uskoro će dobiti svoje 20. ministarstvo kako bi Goran Marić dobio svoj resor. Bit će ministar imovine, potvrdio je.

Više pročitajte OVDJE.

18:30 Predsjedavanje raspravom u Saboru preuzeo je predsjednik Sabora Božo Petrov.

17:57Ivan Pernar danas je vrlo aktivan u Saboru, pa je replicirao potpredsjedniku Sabora, Željku Reineru, na njegov govor o kurikularnoj reformi, na što mu je Reiner rekao da nema pojma što govori.

Više o tome pročitajte na ovoj poveznici.

Izvor : N1

17:15 Branimir Glavaš iz HDSSB-a kazao je kako će podržati Vladu Andreja Plenkovića.

Više o tome pročitajte OVDJE.

16:35 Novinar i kolumnist 24 sata Tomislav Klauški u Specijalnoj emisiji N1 televizije o formiranju vlasti komentirao je imenovanje novih ministara, među kojima ima i onih koji su ranije sudjelovali u aferama. “Jedan od ministara uskoro ide ‘na odstrel'”, kazao je Klauški.

O kojemu se ministru radi pročitajte OVDJE.

16:25 Bivši šef kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, Tomislav Saucha našoj je novinarki Nataši Božić objasnio kako se vrši primopredaja vlasti.

Više pročitajte OVDJE.

16:20 Naša reporterka i urednica na N1 televiziji, Nataša Božić, izvijestila je o trajanju rasprave u Saboru. Kazala je da se raspravi ne nazire kraj, te da su brojke zastrašujuće, jer se tridesetak zastupnika prijavilo za riječ. Rasprava bi mogla potrajati još satima, ali saborska služba je rekla da se u pravilu, nakon što završe rasprave klubova, pojedinačne rasprave zastupnika skrate, jer dobar dio zastupnika odustane od riječi, kazala je Božić.

Izvor : N1

16:05 Predsjedanje sjednicom Sabora preuzeo je drugi potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a, Milijan Brkić

15:57 HDZ-ovac Andro Krstulović Opara našoj je reporterki Katarini Brečić otkrio da ima ambiciju biti gradonačelnik Splita.

Više o tome pročitajte ovdje.

15:35 Za riječ se javio SDP-ov Nenad Stazić. “Kao eventualni novi prilog politologiji zanima me kani li HSS biti opozicijski kandidat koja podržava vladu ili provladina stranka u opoziciji?”, upitao je Stazić, izazvavši salve smijeha zastupnika u Saboru. Na sve je potpredsjednik Sabora, Gordan Jandroković, rekao da i njega zanima odgovor na to pitanje i zamolio Beljaka da odgovori.

“Mi smo opozicjska stranka koja je odlučila dati potporu Plenkoviću, ne zato da uđemo u vlast, nego da se prekine agonija pregovora, da se prekine kriza i da se da prilika novom čovjeku”, rekao je Beljak.

Izvor : N1

15:31 Mostovac Nikola Grmoja primijetio je da Sabor nikad aktivnije nije radio te da nikad više zakona nije bilo u saborskoj raspravi.

15:30 Mostovac Miro Bulj odgovorio je na kritike bivšeg ministra Siniše Hajdaša Dončića. “Ako ste vi socijaldemokrat, ja sam Che Guevara”, rekao je Bulj.

15:25 Novi ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić komentirao je za N1 Projekt Slavonije. “On znači da ćemo u tu regiju uložiti 2,5 milijarde kuna kroz ministarstva regionalnoga razvoja i poljoprivrede”, rekao je Tolušić.

Više o tome pročitajte OVDJE.

15:08Arijana Vela komentirala je u specijalnoj emisiji N1 nove poteze ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU, Gabrijele Žalac, ali i povlačenje sredstava iz Europske unije. Kazala je da je Hrvatska bila nepripremljena kad je ušla u proceduru povlačenja sredstava iz fondova Europske unije. 

Intervju s Velom pročitajte OVDJE.

14:51 Josip Đakić u Saboru je replicirao zastupniku Živog zida, Ivanu Pernaru, koji je rekao da će podržati Vladu tek kad ona ispuni neke od njihovih uvjeta. Razmijenili su teške riječi. Đakić je Pernaru poručio da je davno trebao završiti u zatvoru.

Više o njihovu verbalnom sukobu pročitajte na ovoj poveznici.

14:45 Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar napadaju Plenkovića zbog incidenta na današnjoj deložaciji. “Sramota bi bila da je Sinčić premijer, a da Plenkovića odvodi policija. Policija mora zaštititi saborske zastupnike. Moraju se prekinuti svi politički montirani procesi koje vlada provodi protiv opozicije”, rekao je Sinčić.

14:31 Krešo Beljak (HSS) kazao je novinarima u Saboru ga će njegova stranka glasati za Vladu, ali ne i za njen program.

Više pročitajte na ovoj poveznici.

14:10 Mostovac Nikola Grmoja dotaknuo se svoje jučerašnje rasprave, kad u raspravi o HRT-u rekao da će Most, zbog toga što inzistiraju da se novac koji dobivaju razna odvjetnička društva i javni bilježnici, poglavito Marijan Hanžeković, da građanima, biti izloženi udarima.

Više o tome pročitajte OVDJE.

Izvor : N1

14:00 Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner upozorio je zastupnike da će sjednica trajati devet sati, ako ovako nastave s replikama.

13:15 Za riječ se javio i Željko Glasnović. On je kazao kako je ovo disfunkcionalna država. Nezavisni Željko Glasnović, bivši HDZ-ovac rekao je da ne može podržati ovu Vladu prvenstveno zbog nove ministrice kulture.

Više čitajte OVDJE.

Mostov Miro Bulj rekao je da ne zna gdje nacionalne manjine imaju prava kao u Hrvatskoj, te da bi volio da Hrvati u drugim zemljama imaju takva prava.

13:05 Milorad Pupovac kazao je da će u kurikularnoj reformi sudjelovati svi oni koji su na njoj radili, uključujući tim koji je dobio ogromnu podršku na prosvjedu “Hrvatska može bolje”.

12:55 Željko Jovanović (SDP) postavio je niz pitanja vezanih za kulturnu politiku nove Vlade. Zanimalo ga je hoće li se ukidati financiranje neprofitnih i manjinskih medija, provoditi konzervativna revolucija i hoće li se nastaviti obustava financiranja HNK Rijeka zato što to kazalište, po ocjeni prošlog ministra kulture bilo nedovoljno hrvatski nastrojeno.

Izvor : N1

Na to je odgovorio Milorad Pupovac, koji je kazao da je ogromna razlika između ove i prošle vlade u tome što se ističe naglasak na suradnju s manjinskim i vjerskih zajednica te neprofitnih organizacija.

12:45 Zastupnik Goran Aleksić ocjenjuje da je Martina Dalić najnegativniji element u Vladi, jer je u svom prošlom mandatu ministrice radila u interesu banaka. Da je Martina Dalić djelovala na vrijeme ne bismo danas imali problem s Europskom komisijom ili da je HNB djelovao na vrijeme 2005. ili 2006. godine. Komentirao je i odluku o HNB-u, koji će javnosti morati otkriti podatke o nezakonitom postupanju banaka koje je do tad HNB smatrao tajnom, o čemu više čitajte OVDJE.

12:40 Milorad Pupovac je u ime SDSS-a rekao da je program sveobuhvatan. Važno im je, kaže, da se zaustavi trend proizvodnje netolerancije i ograničvanja pluralizma.

12:30 Saborski zastupnici iznose replike, kritiziraju dijelove programa i raspravljaju o lokalnim samoupravama.

12:15 Saborski klubovi raspravljaju o povjerenju Vladi. IDS-ov Boris Miletić najavio je da neće podržati novu Vladu jer su između IDS-a te HDZ-a i Mosta koji čine vladu vrijednosti i ideološke razlike prevelike. “Nećemo vas podržati i zato jer Most ima ideju o ukidanju Istarske županije, njihovi ministri predlažu reforme gdje se želi ukinuti policijska uprava u Istri i preseliti u Rijeku, da njihov ministar želi ukinuti Elektroistru. Držimo da je ovoj zemlji neophodna decentralizacija, fiskalna i funkcionalna, jer centrističko upravljanje Hrvatskom ne polučuje rezultate”, rekao je Miletić.

Izvor : N1

12:00  Mandataru je replicirao Ivan Pernar. On je ukazao na to da Plenković govori o europskoj budućnosti. “Ali ono što smo danas vidjeli nije počelo na europski način, već na jedan brutalni, balkanski način, tako što su se uhitile moje kolege. Vi ste govorili da ćete zaštititi ljude od ovrha, ali ne vidim od vas ni HDZ-a nikakvog pomaka. Vidimo da vaše kolege policija ne hapsi, ne procesuira, ne osuđuje, a presude im padaju na sudu, dok naše kolege nemaju nikakvu zaštitu.”

Plenković mu je odgovorio: “Pravna država funkcionira, a naša obećanja koja se odnose na novi zakone i ovrhe bit će u proceduri.”

Davor Bernardić je naglasio važnost porezne reforme i investicija, te tražio konkretne rokove i ciljeve. Plenkoviću je rekao da od njega očekuje da zaštiti slobodu pojedinca, reproduktivna prava žena, antifašizam i zaštitu manjina.

SDP-ovac Željko Jovanović je razočaran programom, kazao je, jer smatra da je površan i nema veze između obećanja iz kampanje i načina kako se mogu ostvariti.

11:45 Plenković, nakon što je predstavio program Vlade, predstavlja svoje ministre.

Plenković je predstavio članove Vlade koje predlaže:

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva – Martina Dalić

Davor Ivo Stier – Potpresjednik Vlade i ministar vanjskih poslova

Damir Krstičević – Potpredsjednik Vlade i ministar obrane

Ivan Kovačić – Potpredsjednik Vlade i ministra uprave

Vlaho Orepić – Ministar unutarnjih poslova

Zdravko Marić – Ministar financija

Ante Šprlje – Ministar pravosuđa

Tomislav Tolušić – Ministar poljoprivrede

Gabrijela Žalac – Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

Lovro Kuščević – Ministar graditeljstva

Slaven Dobrović – Ministar zaštite okoliša

Oleg Butković – Ministar prometa, mora i infrastrukture

Tomislav Ćorić – Ministar rada

Nina Obuljen Koržinek – Ministrica kulture

Gari Capelli – Ministar turizma

Pavo Barišić – Ministar obrazovanja

Milan Kujundžić – Ministar zdravstva

Tomo Medved – Ministar branitelja

Goran Marić – Ministar u Vladi

Nada Murganić – Ministrica mladih, demografije…

Ovdje su njihove biografije.

Izvor : N1

11:25 Plenković se obraća zastupnicima. “Sabor predstavlja sve građane. Vlada proizlazi iz povjerenja građana. Sastav Sabora izravan je rezultat volje birača. Zadovoljstvo mi je predstaviti program i sastav 14. Vlade RH i zatražiti povjerenje Sabora.”

Zahvalio se i Tihomiru Oreškoviću i prethodnoj Vladi. Zatim je nabrajao uobičajene fraze o lošem stanju u Hrvatskoj. “Uvjeren sam da uz jasnu viziju i zajedništvo možemo postići pozitivne promjene”, vjeruje Plenković.

Program Vlade koji predstavlja Andrej Plenković pogledajte ovdje:

11:20Pernar je nastavkom sjednice rekao da je uhićenje članova Živog zida znak da HDZ radi kako je i radio. “Ono što se danas dogodilo mojim kolegama, sutra bi kad bude sjednica policija mogla bilo kome reći “Idete s nama u policiju.” Nama iz Živog zida nije prihvatljivo da se tako postupa prema onima koji su izabrani od građana.”

Kaže da “vidi da HDZ ne preza od ničega. Zbog toga je zatražena stanka.”

Izvor : N1

11:10 Svi su ministri sjeli na svoja mjesta, i čekaju početak sjednice Sabora. Zanimljivo je da je Goran Marić samo prošao kraj novinara i kratko dobacio da “nije ministar bez portfelja”, kako je ranije objavljeno. To su najprije bile neslužbene informacije, potom su se dokumenti pojavili na stranicama Sabora, a onda je jutros očito demantirao svoju poziciju.

Tek što je rasprava o izmjenama zakona o HRT-u počela, Pernar je zatražio stanku i rekao da je Petrov prekršio Poslovnik. Petrov ga je zamolio da ne remeti raspravu. “Ne namjeravam imati pauzu.”

“Razlog je što je policija uhitila naše zastupnike i ne mogu doći, bili su na deložaciji”, kazao je Pernar.

Petrov je zakazao 10 minuta stanke. Pernar je dao izjavu za N1 koju možete pročitati OVDJE.

11:05 Gabrijela Žalac, javnosti nepoznata Vinkovčanka, iz jednog od najnerazvijenijih krajeva Hrvatske i najnepoznatije biografije, nova je ministrica – regionalnog razvoja. Novinari su je upitali u Saboru da se predstavi. Evo što je rekla.

10:55 Martina Dalić, buduća potpredsjednica Vlade, rekla je Tini Kosor Giljević da Vlada i svi njezini članovi imaju samo jedan zadatak, a to je što bolje upravljanje državom. “Moj će zadatak biti koordiniranje ekonomskih resora. Mislim da svaki pojedinac sam može puno, ali sinergija tima može puno više. Što se tiče Ministarstva gospodarstva, ja vidim i želim da ono postane mjesto gdje poduzetnici mogu iznijeti svoje probleme, gdje će ih se čuti, i gdje će se raditi na rješavanju svega onoga što danas ometa ulaganja u Hrvatsku.”

10:50 Pogledajte propuštene izjave:

Budući ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kratko je novinarima predstavio sebe i svoje planove, a odgovorio je i na optužbe koje stižu na njegov račun. Izjava jeOVDJE.

Milan Kujundžić, novi ministar zdravstva izjavio je kako zdravstvo poskupljuje svugdje u svijetu te da će Hrvatska nastojati da s onim što ima dobije što više. Izjava je OVDJE.

Imenovanje Nine Obuljen za ministricu kulture izazvalo je ponajviše komentara, a pogotovo kritika od strane pristaša dosadašnjeg ministra Zlatka Hasanbegovića. Pogledajte izjavu Nine Obuljen.

10:40 Anki Mrak Taritaš se sviđa namjera da se ide s ozbiljnom strategijom, no kaže da o nizu stvari treba diskutirati .”Ima puno obećanja, i mora ih biti, morate biti pozitivni, no nema nitko čarobni štapić. Neka se ostvari pola toga što su obećali, ja ću reći – bravo.” Kaže da oporba nije tu da podrži Vladu, ona mora upozoravati i kritizirati. Nema joj nitko sporan među kandidatima za ministre.

10:35 “Što se tiče sastava Vlade, svatko od nas će preuzeti odgovornost za resor pod upravljanjem političke stranke iz koje dolazi. Nismo se miješali u izbor partnerske stranke i smatrali smo odgovornošću ponuditi najbolje kandidate”, komentirao je novi sastav Vlade Božo Petrov. Cijela izjava je OVDJE.

Izvor : N1

10:30 Bojan Glavašević rekao je za N1 da se očekuje prilično živahna rasprava u Saboru, ali da ne vjeruje da će ovo biti dugo mučenje. Cijeli intervju pročitajte naPOVEZNICI.

10:05 Čelnica udruge i stranke U ime obitelji Željka Markić komentirala je na Facebooku novu Vladu i mandatara Andreja Plenkovića. Njenu izjavu prenosimo u cijelosti na OVOJ poveznici.

9:50Gari Capelli, budući ministar turizma rekao nam je u Saboru: “Mislim da je turizam zahtjevan ako želimo dostići brojke iz strategije do 2020. moramo se ubrzati, ali u načelu s Plenkovićem će ova vlada imati razumijevanja prema turizmu. Rezultati su dobri, ali to nas ne može skrivati iza lošeg, zemljišta, napušteni objekti…”

9:40 Zdravko Marić, novi-stari ministar financija, rekao je da je spreman sa svojim timom raditi na ciljevima buduće Vlade.Prva dva posla koja stoje pred njim, kaže, su proračun i porezna reforma.

9:30 Budući ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da je posao mandatara odgovoran, i da ga je Plenković obavio dobro. Potvrdio je da će Goran Marić biti ministar bez portfelja. “Bilo je više razgovora tijekom dana, to je uobičajena dinamika. Važno je da imamo efikasnu Vladu koju je danas Sabor potvrdio.”

Kaže da o zastupnicima ovisi kada ćemo imati premijera. “Važno je da danas dobijemo stabilnu Vladu. Već smo puno puta rekli da će naš prioritet biti odnos s BiH, zagovaramo ravnopravnost triju naroda, mislim da je važno da na jugoistoku Europe imamo klimu suradnje, da Hrvatska bude faktor stabilnosti”, kaže Stier.

Izvor : N1

9:15 Andrej Plenković smatra da je najvažnije da sva područja budu pokrivena s kvalitetnim ministrima i službenicima. O novom ministru znanosti Barišiću kaže da je u najbržem roku završio Pravni fakultet, germanistiku, filozofiju. “Uvjereni je domoljub i europejac. Siguran sam da će kvalitetno nastaviti kurikularnu reformu. Bit će on jako dobar ministar…”, rekao je.

Više čitajte na OVOM LINKU.

9:10 Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Novom danu komentirao je Vladu Andreja Plenkovića. Gostovanje možete vidjeti OVDJE.

Izvor : N1

8:50 U 10 sati je sjednica Kluba zastupnika HDZ-a. U Saboru je reporter Ivan Hrstić. Nezadovoljstva sigurno ima, no ne znači da će biti glasno izraženo, kaže Hrstić. “Poznato je kako HDZ funkcionira, ne dozvoljava djelovanje u suprotnosti s glavnom strujom. U ovom trenutku Plenković odlučuje, preokrenuo je očekivani ishod izbora. U svoj tim imenuje ljude s kojima on misli da može razgovarati.” To naravno ne znači da će biti pokušaja rušenja pojedinih ministara kao u prošlom mandatu, dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko. Već u 10 sati o tome se razgovara na Klubu zastupnika HDZ-a. No, teško se može očekivati stvarni pokret otpora.

8:20 Teško je prognozirati koliko dugo će se danas raspravljati u Saboru. Sjetimo se da je, kad je Tihomir Orešković postao premijer, sve trajalo gotovo do ponoći, kaže nam u javljanju iz Sabora reporterka Katarina Brečić. Teško je u ovom trenutku prognozirati što će oporba napraviti, i hoće li namjerno produljivati raspravu da bi “zagorčali” put Andreju Plenkoviću do preuzimanja pozicije premijera.

8:00 Temeljni su ciljevi Vlade Republike Hrvatske do 2020.: ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta, ostvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova, društvena pravednost i solidarnost.

Cijeli program Vlade Andreja Plenkovića donosimo na OVOM LINKU.

7:30 Plenkovićeva Vlada imat će dvadeset ministara. Kasno sinoć pojavilo se ime Gorana Marića, minsitra bez portfelja.

Biografije i pozicije ministara i ministrica donosimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.