Potvrđena optužnica protiv Mladinea i Zrnića Marinovića

Vijesti 29. stu 201616:27 > 16:32
Marko Jurinec/PIXSELL

Optužnica protiv bivšeg predsjednika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea i zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića, koje tužiteljstvo tereti da su za račun Marinovićeve tvrtke Odlagalište sirovina Fond oštetili za više od 46 milijuna kuna, potvrđena je više od četiri godine nakon podizanja.

Optužnica je potvrđena nakon što je Vrhovni sud odbacio posljednji prigovor obrane da je dio svjedoka tijekom istrage ispitan nezakonito, odnosno van predviđenih rokova. Isti se slučaj pred Vrhovnim sudom, također zbog zahtjeva obrane, našao i rujnu 2016. te u srpnju prošle godine kada je prihvaćena žalba tužiteljstva i dozvoljena obnova postupka prekinutog krajem 2014. nakon što je državno odvjetništvo zakasnilo s podizanjem optužnice.

Mladineo od početka tvrdi da je optužnica iskonstruirana te da “u cijelom programu sanacije bazena lužnate vode i crvenog mulja nije bilo nikakvih nezakonitosti ni nepravilnosti”.

U optužnici koju je sud i prije odbacivanja vraćao na doradu tužiteljstvo tvrdi da je Marinovićeva tvrtka od 1. ožujka 2007. do 30. studenog 2010. Fondu ispostavila i naplatila ukupno 29 “privremenih situacija” u iznosu većem od 125 milijuna kuna za radove i građevinski materijal koji su već bili plaćeni temeljem drugih ugovora.

Tvrtka zadarskog poduzetnika, prozvanog “dalmatinskim kraljem otpada”, time je navodno stekla korist od gotovo 37 milijuna kuna, dok je Fond oštećen za 46 milijuna kuna. U tužiteljstvu sumnjaju da je Zrnić Marinović bivšem direktoru Fonda u više navrata zauzvrat predao najmanje 900 tisuća kuna, nakon što je ispostavljanje neosnovano uvećanih računa dogovarali od sredine 2006. do kraja 2010. u Zagrebu, Zadru i Obrovcu.

Istragu u ovom slučaju isprva je vodio Uskok koji ju je u više navrata proširivao. Poslovanje Fonda počelo se propitivati nakon što je Mladineo u studenom 2010. uhićen u slučaju izvlačenja milijunskih iznosa iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, zbog čega su bili nepravomoćno osuđeni bivši premijer Ivo Sanader, njegova bivša stranka i nekadašnji HDZ-ovi dužnosnici, ali je Vrhovni sud ukinuo presudu i naložio novo suđenje.

Mladineo je, u međuvremenu, optužen i da je zajedno s bivšom HDZ-ovom saborskom zastupnicom Barbarom Bešenić te još četvero optuženika i tri tvrtke, Fond oštetio za 130 milijuna kuna fiktivnim otkupom PET ambalaže.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.