Jakovčić: Njima nije stalo do branitelja, već borbe za NDH

Vijesti 06. pro 201610:35 > 10:45
Izvor: UD-HOS-Zagreb.hr

Spomen-ploču HOS-u postavljenu u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni", kao i narušene odnose Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom, komentirao je u regionalnoj temi s Eugenom Jakovčićem iz Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Na početku je komentirao reakciju premijera Andreja Plenkovića te inicijativu za raspravu o tome u Saboru. Naime, Klub zastupnika SDSS-a i oporba su zatražili stanku u Saboru zbog ovog slučaja.

“Ja bih rekao da je generalno ovo zapravo nasljeđe i devedesetih, ali i svih političkih elita koje su došle nakon toga. Među njima nema osviještenosti i odmaka od ustaškog pokreta, svega što se događalo u NDH”, navodi Jakovčić, a upravo zbog tog izostanka odmaka, smatra da se radi o kontinuitetu politike.

Plenković je, naime, kazao da je riječ o delikatnom slučaju, ali nije najavio akciju Vlade ili MUP-a.

“Razina civilizacijskog pristupa ovoj temi s te razine je potrebna i očekivao sam više od premijera. Tim više što postoje činjenice da ova ista ekipa koja je postavila ploču – u Jasenovcu je predvođena HDZ-ovom načelnicom, kao što je to prije napravila u Splitu uz pomoć SDP-ovog Ive Baldasara – odnosno Marko Skejo, uporno prikazuje Domovinski rat kao nastavak rata vođenog od 1941. do 1945. godine, koji su vodile ustaše. Prikazuju ga kao borbu za NDH”, naglašava Jakovčić, dodajući da je to “evidentno i u splitskom i u ovom primjeru”.

Kad je u pitanju splitski primjer, navodi da se dogodila zanimljiva situacija, jer je oko postavljanja spomenika donesena odluka Poglavast na dan 10. travnja, odnosno dan uspostave NDH, da bi se odlukom Gradskog vijeća godinu dana htjeli podignuti baš na dan NDH, ali je gradonačelnik Baldasar tražio izmjenu i gradske vlasti donose odluku da on bude otkriven 9. svibnja.

“Otkriven je na Dan Europe, odnosno borbe protiv fašizma. Svi se sjećamo gradonačelnikovog laspusa, koji je kazao da je to dan borbe protiv antifašizma”, podsjetio je Jakovčić, ocjenjujući da je time napravljen još veći problem, dan je dodatan neprimjerni kontekst cijeloj priči.

Većini poginulih je podignut spomenik u Splitu, na otvaranju je bio i Ante Gotovina

Ono što naglašava kao važno za Marka Skeju i njegovu udrugu HOS-ove IX. bojne “Rafael vitez Boban”, nazvane po ustaškom krvniku, je sljedeće:

“Oni ne vode računa, uopće, o poginulim braniteljima. Većina pripadnika poginula nije poginula van Hrvatske vojske. Vi znate da je Tuđman HOS u jednom trenutku inkorporitao u HV. Dakle, većina njih je poginula djelujući u sklopu 4. gardijske brigade i drugih postrojbi za koje su već podignuta spomen obilježja”, navodi Jakovčić. Jedan od takvih spomenika, upravo 4. gardijskoj brigadi, podignut je u centru Splita, i na njegovom otvorenju je bio i general Ante Gotovina.

Upitan je i da komentira opravdanja da je pozdrav “Za dom spremni” na grbu HOS-a registrirao za vrijeme vlade SDP-ovog Ivice Račana, pa vladajući sada odgovornost prebacuju na oporbu.

“Vi znate da je bilo pokušaja da se poklič ‘Za dom spremni’ koristi kao službeni pozdrav u HV-u. Na sreću, inicijativa je neslavno propala kao provokacija, jer znamo iz povijesti da se on nikad nije upotrebljavao osim u dokumenatima, kojima su dužnosnici NDH potpisivali naredbe za sprovođenje genocida nad Srbima, holokausta nad židovima i pogroma Roma. To nije stari pozdrav, veću ustaški. Sramotno je da je to nešto za što vlasti govore da moramo riješiti odnosnom prema znakovljem svih totalitarnih režima. Mi imamo problem samo s jednim totalitarizmom, a to je pozivanje na tekovine ustaškog pokreta – nisam primijetio da itko veliča neki drugi”, kazao je Jakovčić.

Hrvatska ima dva prekršajna i kazneni zakon, koji ne navode “Za dom spremni”, ali svakome razumnom, smatra Jakovčić, jasno je da je to pozdrav koji je označavao smrt i deportaciju, a da je njegovo isticanje poticanje na mržnju.

Opasnost poistovjećivanja crvene zvijezde s ustaškim obilježjima

Upitan je i o odnosu tog pozdrava i crvena petokrake, koja se svrstava u istu kategoriju kada je riječ o vladajućima u Hrvatskoj.

“Crvena zvijezda nikako ne spada u to. Ponosan sam na onaj dio hrvatske povijesti kada je upravo zvijezda, odnosno Narodnooslobodilačka borba i Narodnooslobodilački pokret, napravio iskorak i bio pritom na pobjedničkoj strani – nitko u Europi nije pružio takav otpor fašizmu, kao što su Hrvati napravili pod crvenom zvijezdom. U Dalmaciji – ja sam iz Splita – to je značilo biti Hrvat; biti Hrvat zbačilo je biti protiv fašizma u Hrvatskoj. Dalmatinci tu nisu imali izbora i upravo su se pod Titom i petokrakom odupirali fašizmu”, kazao je.

“HDZ će ići na dalje zamućivanje i revizionizam, stavljati sve u isti koš, bez važnog civilizacijskog odmaka… EU je formirana da se fašizam ne bi ponovio, to je europsko nasljeđe”, navodi on.

Na pitanje što se očekuje od rasprave pred saborskim odborom, kaže:

“Ja prije svega očekujem od vlade da se hitno ukloni ploču. Ona nije podignuta zbog branitelja i pripadnika HOS-a, njihovi inicijatori su vrlo jasni, njihovi stavovi eksplicitno su izraženi u Splitu , na misi održanoj na Lovrincu, gdje se otvoreno veličala NDH”, kazao je, dodajući da se u Jasenovcu ponovio sličan obrazac, samo je ovaj puta “situacija došla u sam simbol suštine”.

“Jasenovac je bio suština politike NDH, on pokazuje karakter te vlasti i ne znam kako to politika može samo promatrati i da se ne dogodi ništa na pravosudnoj razini”, kazao je Jakovčić. Imamo ozbiljnih problema s tim i pristojni građani se osjećaju jako loše, ističe on, a ova ploča u Jasenovcu je kap, koja je prelila čašu i to u godini kad su židovi i Srbi bojkotirali komemoraciju u Jasenovcu.

“Ovo je kap koja je prelila čašu i Hrvatska će zbog ovoga imati ozbiljnih problema”, naglasio je.

Paušalne i nepripremljene izjave predsjednice

Kada je riječ o pogoršavanju odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u novije vrijeme, i to zbog izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je navela da je BIH prijetnja Hrvatskoj, da je radikalizacija Islama u velikom zamahu i da je BIH leglo terorista, Jakovčić je kazao kako mu je teško uopće komentirati osnovanost takvih izjava.

“Cjelokupni odnosi s BiH su nakon uhićenja u Orašju debelo narušeni. Predsjednica zna često – bez obzira govori li u Kanadi ili u Bosni i Hercegovini – davala paušalne i nepripremljene izjave. Očekivo sam više osjetljivosti za regionalnu politiku, jer je Hrvatska tu uronjena i EU očekuje od RH tu nekakve iskorake, ali incidenti i prepucavanja se stalno nastavljaju”, kazao je. Ono što ga tu najviše brine jest što nema nikakve političke suradnje na procesuiranju ratnih zločina.

“Bio sam nedavno u Podgorici, gdje je bilo riječi o tome da se na današnji dan sjećamo napada vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) i crnogorskih rezervista na Dubrovnik. Vi usprkos odličnim odnosima Zagreba i Podgorice, nema suradnju preslikanu na procesuiranje ratnih zločina. Haag je jedini nešto i napravio – procesuirani su bivši general JNA, Pavle Strugar, i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić, no nema podobne atmosfere za iskrenu regionalnu suradnju”, kazao je Jakovčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.