Želje HNS-a su legitimne, ali SDP mora imati svog kandidata

Vijesti 19. sij 201711:14 > 11:23
N1

Gošća N1 studija uživo bila je potpredsjednica Sabora, SDP-ova Milanka Opačić.

Priznala je da je njena stranka trenutno u silaznoj putanji, ali…

“Nadam da će novo rukovodstvo u narednom periodu ući u uzlaznu putanju i doći do 35 posto, što je jedina garancija za vraćanje na vlast”, rekla je Opačić.

Pokrenuta je interpelacija za smjenu ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. Trebao je to biti zajednički potez SDP-a i HNS-a, no jučer je HNS “oteo svu slavu”.

“Ne mislim da je oteo. Ni jedni ni drugi ne možemo sami provesti interpelaciju. Idemo zajednički. Zbog ovog plagijata… Mislim da je to loša poruka mladim ljudim u sustavu obrazovanja. Treba otvoriti i ozbiljnu temu, reformu sustava obrazovanja. Nije normalno da 80 posto djece plaća instrukcije, da u školu idu s grčem u želucu. Prvenstveno očekujem od Barišića da se primi posla jer vjerojatno neće dati ostavku”, kazala je.

Smatra da je Barišić u ovom trenutku najslabija karika ove Vlade i da premijer Andrej Plenković nije “s obje noge” trebao stati iza njega.

“Zanima me kako netko tko je copy/pasteao može biti ministar znanosti i obrazovanja. Kakvu to poruke šalje, kada ćemo napokon pokrenuti reformu obrazovanja”, pita se Opačić.

Premijer je jučer bio u Saboru na aktualcu, a zaključak medija je da novi šef oporbe Davor Bernardić nije Plenkoviću postavljao “prava” pitanja. Obačić je branila novog šefa, ali priznala da bi ona postupila drugačije.

“Postavio je pitanje koje je u žarištu političke aktivnosti. Građani trebaju znati što se događa s INA-om. Ovo je novo vodstvo tek su na početku. Ja bih to malo drugačije napravila, s više oštrica prema ministrima, ali dajte im vremena to im je tek drugi aktualac”.

Partnerstvo SDP-a i HNS-a na kušnji

SDP i HNS “podbadaju” se putem društvenih mreža oko kandidata na lokalnim izborima, prvenstveno oko Zagreba. Hoće li SDP podržati Anku Mrak Taritaš ili ići sa svojim kandidatom, hoće li Mrak Taritaš odustati i podržati SDP-ovog kandidata ili će pak obje stranke ići sa svojim kandidatom. Odgovora na ta pitanja još nema.

A Goran Beus Richembergh je jutros u našem Novom danu izjavio da “ako SDP želi ostati bez predsjednika onda je dobro gurnuti ga u vatru i postaviti za kandidata u Zagrebu”.

“SDP je velika stranka i ima puno ljudi koji mogu biti kandidati. Gradska organizacija će to odrediti. Velika stranka mora u Zagrebu ići sa svojim kandidatom”, rekla je Opačić, a za HNS-ovu želju da SDP podrži Mrak Taritaš tvrdi da je legitimna želja, ali da SDP mora štititi svoje interese.

Gdje je Milanović?

Mediji su složni i oko činjenice da SDP više baš i nema prepoznatljivih lica. Nekoga poput Zorana Milanovića.

“Došlo je, što se rukovodstva tiče, do smjene generacija. Vidjet ćemo hoće li isplivati netko tko će biti prepoznatljiv”, rekla je Opačić.

A gdje je nestao Milanović? To nitko ne zna pa ni Opačić: “Ne znam gdje je. Voljela bih možda da je ostao prisutan u političkom životu Hrvatske. Njegova energija je, bez obzira na sve, potrebna. Ali to je njegova želja.”

Na pitanje bi li mogao pomoći Bernardiću odgovorila je. “Mogao bi prvenstveno pomoći SDP-u.”

U SDP-u je nedavno osnovan sindikat zbog najave rezanja plaća.

“Osobno ne mislim da je to nešto dobro u SDP-u. Trebalo je sjesti sa zaposlenicima. Bili smo već prije u kreditnom zaduženju i bivša vodstva bi sjela sa zaposlenicima”, rekla je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.