"Snažna katolička tradicija sličnost je Hrvatske i Irske"

Vijesti 04. tra 201707:00 > 07:04
N1

RH i Irska, iako udaljene jedna od druge, dijele brojne sličnosti, od snažne katoličke tradicije do dugovječne borbe za neovisnost i povijesnih valova ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva, rekla je u ponedjeljak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na državnoj večeri koju je u njezinu čast priredio irski predsjedsjednik Michael D. Higgins

“Hrvatska i Irska dvije su prijateljske zemlje koje dijele brojne sličnosti, bez obzira na međusobnu udaljenost povezane su snažnom katoličkom orijentacijom, dugovječnom borbom za neovisnost, kao i povijesnim valovima ekonomskog i političkog egzodusa stanovništva”, kazala je predsjednica.

Podsjećanje na Irca koji je poginuo za Hrvatsku

Govoreći o osvjedočenom prijateljstvu dvaju naroda u povodu 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, jer je Irska bila među prvim zemljama koja je to učinila, podsjetila je na “posebnog junaka, hrabrog Irca Thomasa Crowleya”, koji je poginuo boreći se za Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Crowley se borio na mnogim ratištima, sudjelovao je i u oslobađanju Škabrnje i Maslenice, a poginuo je u lipnju 1995. te je pokopan u Splitu.

“U sjećanje na njega i sve borce za slobodu, danas osnažujemo još jednu poveznicu našeg prijateljstva i jedinstva u ujedinjenoj europskoj zajednici”, kazala je predsjednica istaknuvši da će to prijateljstvo dodatno dobiti na snazi tijekom hrvatskog predsjedanja Unijom i suradnjom Galwaya i Rijeke, Europskih prijestolnica kulture 2020.

Istovjetna stajališta, prioriteti i interesi

“Dijelimo europske vrijednosti gledamo na zajedničku europsku budućnost s gotovo istovjetnim stajalištima, prioritetima i interesima”, dodala je Grabar-Kitarović. U kontekstu novih globalnih i unutarnjih izazova, Brexita i rasta populizma, nastavila je, važno je odvažno raditi na jačanju jedinstva svih 27 članica i solidarnosti unutar EU-a. “Važno je postići konsenzus oko prijeko važnih pitanja, istovremeno poštujući interese zemalja članica, pronaći najbolja rješenja za izazove s kojima se suočavamo kako bi znali valjano odgovoriti na zabrinutosti naših građana. To je naša zajednička odgovornost”, rekla je Grabar-Kitarović.

U govoru je također upozorila da gospodarska suradnja, nažalost, nije dovoljno razvijena. No, postoji potencijal za daljnji razvoj na brojnim područjima, od turizma, digitalizacije, IT sektora, do razmjene iskustava na području poticanja malog i srednjeg poduzetništva, reforme javne uprave, korištenja EU fondova i integracije migranata.

Emigracija kao zajedničko povijesno iskustvo

Irski predsjednik Higgins rekao je da su srdačni bilateralni odnosi dviju zemalja djelomično rezultat mnogih zajedničkih iskustava, uključujući i “teško stečenu nacionalnu neovisnost”, te emigraciju u samom srcu povijesnih iskustava. Kao dvije zemlje koje sada dijele i zajednički europski projekt, upozorio je na “izazove bez presedana, vanjske i unutarnje”.

“U dijelovima Unije svjedočimo zabrinjavajućim sigurnosnim prijetnjama i ozbiljnim političkim krizama”, kazao je Higgins, izdvojivši kao primjer Brexit. Upozorio je da u odgovorima na krize i izazove ne smijemo postati “pijuni ksenofobnog populizma”. “Uvjeren sam da tim krizama trebamo pristupiti s nadom, hrabrošću i obnovljenom političkom voljom”, poručio je Higgins.

Za EU je kazao da je veličanstven, ali nedovršen projekt dodajući kako se svi u Uniji oslanjaju na Hrvatsku kao “ambasadora dobre volje” za bivše jugoslavenske republike, čiji narodi čekaju da “podijele obećanje mira stabilnosti i prosperiteta koje pruža EU”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.