Faktoring tvrtke obrću 20 milijardi od hrvatskih firmi

Vijesti 04. tra 201708:54 > 08:56
N1

Agrokor je, kako se doznalo ovih dana, u značajnom dijelu zaslužan za rast obrtaja sredstava faktoring tvrtki u Hrvatskoj. Ispred sjedišta kompanije je reporter N1 Ivan Hrstić.

Dobavljači su, podsjetimo, održali sastanak u ponedjeljak navečer u ponedjeljak.

Još uvijek se ne zna koji iznos Agrokor duguje dobavljačima, jer je skriven u bilancama, kako Agrokora, tako i prvog reda dobavljača, kao i poddobavljača. Agrokor nije na burzi i nema obveze prikazivanja prema javnosti, pa se puno toga još ne zna.

No, podaci o faktoringu u Hrvatskoj pokazuju da je on ovdje u eksplozivnom uzletu, za što je sigurno zaslužan i Agrokor – 20 milijardi kuna faktoring tvrtke obrću od hrvatskih tvrtki, koje su bile prisiljene na kredite za premošćivanje kako bi uopće bile u stanju poslovati s kompanijama Agrokorom, u nadi da će im Agrokor platiti.

Samo 2015. poslovanje faktoring tvrtki poraslo za 30-ak posto i to u samo pola godine. Za to je sigurno zaslužno poslovanje Agrokora, koji je “prevaljivao” poslovanje na svoje dobavljače i skrivao svoje obveze.

“To je za brojne tvrtke bilo jedino moguće – doći faktoring kući s ugovorom s Agrokorom, dobiti dio iznosa predviđenog za naplatu pa se nadati da će Agrokor u razumnom vremenu to ipak platiti”, navodi Hrstić, pojašnjavajući: “Ako znam da mi roba neće biti isplaćena za 60 ili 120 dana, to je vremenski okvir koji navodim faktoring tvrtki, a kad potraživanje dođe na naplatu, novac će ponovno tražiti od mene, a ne Agrokora.”

“To se očito događa u sve duljim rokovima, a kada se dogodio stampedo dobavljača, Agrokor to sve nije mogao odjednom naplatiti. Jedini mogući izlaz je bio moratorij na potraživanja, a pitanje je i dalje kako vratiti lavinu koja se zakotrljala. Pozicija dobavljača je ovdje najslabija. Oni mogu biti prvi pregaženi i zato ne žele potpisati standstill, kako oni ne bi bili prvi koji će potonuti na račun spašavanja Agrokora, a tu im sigurnost ne pruža ni standstill niti lex Agrokor”, kaže on.

Lex Agrokor služi kao oštrica nad glavama, ako pregovori propadnu, dodaje on. Ipak, neki od dobavljača nadaju se da će im on pomoći da se naplate ne uspiju li u pregovorima naplatiti potraživanja, koji se u medijima procjenjuju na 16 milijardi kuna. No, ni taj iznos nije pouzdan s obzirom da su dio dobili od faktoring kuća i putem raznih mjenica.

On ipak ne bi uspoređivao ovaj problem s mjenicama bez pokrića s vremenom problema Agrokomerca, budući da se današnji financijski instrumenti ne mogu usporediti s tada postojećim. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.