Planinska: Sanader proglašen krivim, mora vratiti 17 mil. kn

Vijesti 07. tra 201708:15 > 10:13
Izvor: N1

Na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon četiri godine od početka suđenja u slučaju Planinska, Ivo Sanader proglašen je krivim. Uz bivšeg premijera, nepravomoćnom presudom krivima su proglašeni i Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarević, javlja naša reporterka Vanja Kranic.

Ivo Sanader dobio je 4 godine i 6 mjeseci zatvora. Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić dobili su po godinu dana koje mijenjaju radom za opće dobro. Kako je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće u zatvor dok presuda ne postane pravomoćna.

Sud je naložio da Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna.

Uskoro opširnije…

Optužnica USKOK-a

Podsjetimo, Uskok je tvrdio da je država u tom slučaju oštećena kada je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanović 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke tadašnjeg HDZ-ovog saborskog zastupnika Stjepana Fiolića.

Temeljem Fiolićevog i Čobankovićevog priznanja tužiteljstvo tvrdi da je Sanader nakon te transakcije od Fiolića primio 17 milijuna kuna provizije.

Bivši premijer od početka postupka odbacuje sve optužbe i kaže da je riječ o kolopletu namještenih inkriminacija do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem njegovih suoptuženika.

Podsjetimo, na posljednjem ročištu Sanader je ponovio da u travnju 2009. nije bio na zatvorenim dijelu Vladine sjednice na kojem je usvojena odluka o kupnji zgrade u Planinskoj ulici, a pretpostavlja da je tu točku u dnevni red, na Čobankovićev prijedlog, uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor.

Za Čobankovića, koji je još na početku postupka priznao sudjelovanje u korupciji, nakon čega je osuđen na društveno koristan rad, Sanader je rekao da se s Uskokom dogovorio da ga tereti u zamjenu za blagu kaznu.

Sanaderov branitelj Čedo Prodanović ustvrdio je kako analiza sadržaja bilježaka koje je Čobanković koristio dok ga je Uskok ispitivao na sudu pokazuje da je imao pripremljene odgovore.

Za Fiolića, koji je priznao da je Sanaderu u njegov dom donio 17 milijuna kuna mita u “kutiji za hrenovke”, Sanader je rekao da također laže jer je bio ucijenjen.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Inače, presuda u ovom slučaju trebala je biti donesena još u travnju prošle godine, ali je njena objava odgođena zbog dodatnog financijsko-knjigovodstvenog vještačenja. U pravosudnim kuloarima tada se moglo čuti da je slučaj ‘preotvoren’ jer se dvoje članova sudskog vijeća nije slagalo s kaznom kaznom koju je predložila predsjednice sudskog vijeća Jasna Smiljanić, odnosno smatrali su je malom.

Uskok je potom u u svibnju prošle godine zatražio izuzeće sutkinje Smiljanić za koju su tvrdili da je pristrana, no taj je prijedlog u rujnu odbijen. U međuvremenu je jedna članica starog sudskog vijeća otišla u mirovinu pa je suđenje nastavljeno pred novim vijećem u kojem je od početnog sastava ostala jedino sutkinja Smiljanić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.