BBC: Kriza u Hrvatskoj svakog bi natjerala na čašicu rakije

Vijesti 30. ruj 201414:51 > 15:06
Morguefile/hilarycl

Guy De Launey, BBC-jev novinar, analizirao je stanje u Hrvatskoj godinu dana nakon ulaska u Europsku uniju. Prisjećajući se prošlogodišnjeg slavlja u Zagrebu, DeLauney napominje kako ono nije dugo trahalo.

“Hrvatska je zapela u beskrajnoj recesiji koja bi čak i najtrezvenijeg Hrvata mogla nagnati da potegne čašicu rakije”, piše BBC-jev novinar.

U svojoj analizi De Launey napominje kako se čini neizbježnim da će Hrvatska i u 2015. godini biti u recesiji te da Vlada sve teže pronalazi rješenja za izlazak iz krize. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci sve se češće spominjala mogućnost da Hrvatskoj u pomoć uskoči MMF, ali kako bi se to dogodilo Hrvatska ponajprije mora uvesti nove rezove, posebno u državnoj potrošnji.

De Launey napominje kako bi rezanje državne potrošnje u ovom trenutku bilo politički opasno jer do izbora predstoji još samo jedna godina.

“Hrvatska je još uvijek u postupku prikupljanja svih dokumenata koji bi joj omogučili da koristi strukturne fondove Europske komisije. Govorimo o nešto više od milijarde eura na godinu, što će omogućiti znatno bolje financiranje za potrebe razvoja novih proizvoda malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj”, kaže za BBC viši direktor u agenciji HAMAG-BICRO Ivo Friganović.

Nakon krize koja je pokosila Europu 2008. godine samo oni najoptimističniji su još vjerovali da bi ulazak u Europsku uniju mogao značiti spas za Hrvatsko gospodarstvo.

“Napokon smo postali dio jedinstvenog tržišta, sa svim njegovim slobodama. Poduzetnici mi govore da su vrlo optimistični i osjećaju trenutne koristi te da im je sada mnogo lakše poslovati”, kaže Hrvoje Marušić, zamjenik Vesne Pusić.

No, te slobode sa sobom nose i veću odgovornost. Hrvatska mora udovoljiti oštrim zahtjevima u programu koordinacije ekonomskih politika zemalja članica EU-a pod nazivom Europski semestar.

Za kraj, BBC kao pozitivan primjer kako članstvo u Europskoj uniji može pojednostaviti poslovanje navodi istarski gradić Vodnjan, gdje irski arhitekt Paul O’Grady ponosno pozdravlja posjetitelje u trgovini vrhunskog maslinovog ulja koje proizvodi njegov hrvatski tast Silvano Puhar. Ističe kako je prodaja većih količina njihova maslinovog ulja zemljama članicama EU-a postala puno jednostavnijom.

“Više nema toliko papirologije, prije su stvari bile vrlo komplicirane”, kaže Paul. “Smatram da EU tjera proizvođače da budu profesionalniji”, dodaje.

Ipak, i u ovom slučaju postoje zadrške. Paul kaže kako je postupak apliciranja za sredstva iz EU fondova i dalje prekompliciran te da bi Bruxelles trebao preuzeti dio odgovornosti za situaciju u Hrvatskoj.