Vlada osigurala 14 mil. kuna za lijekove djeci u Klaićevoj

Vijesti 13. srp 201714:50 > 14:53
Ilustracija

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila zaključak o osiguranju sredstava za nabavu lijeka Dinutuximab beta Aperion za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, te o američkom financiranju izgradnje poligona za helikoptersko slijetanje u četiri hrvatske bolnice.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako su poduzete sve potrebne aktivnosti za kupnju tog lijeka.

Osigurano 14 milijuna kuna za lijekove

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izvjestio je da su osigurana sredstva u Ministarstvu financija do najviše 14 milijuna kuna za Kliniku za dječje bolesti Zagreb, koja će biti zadužena izvijestiti Ministarstvo zdravstva o načinu njihova utroška.

Kujundžić je podsjetio da je Vlada 21. lipnja donijela zaključak da Povjerenstvo HZZO-a pripremi temeljitu analizu opravdanosti indiciranja lijeka Dinutuximab kod djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, ovisno o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju, koja se liječe u Zagrebu i Rijeci.

Nakon analize Povjerenstva, temeljenog na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama, predložena je nabava lijeka te je zaduženo Ministarstvo financija da u sklopu državnog proračuna osigura sredstva Ministarstvu zdravstva, rekao je Kujundžić.

Ministar zdravstva također je izvijestio o interesu Vlade SAD-a za financiranjem izgradnje poligona za helikoptersko slijetanje u četiri hrvatske bolnice – KB-u Dubrava, KBC-u Osijek, te Općim bolnicama u Slavonskom Brodu i Karlovcu.

Za izgradnju, odnosno opremanje heliodroma Vlada SAD-a će osigurati sredstva do 400.000 američkih dolara, a Ministarstvo zdravstva sredstva u visini milijun kuna za podmirenje troškova PDV-a i poslove vanjskog nadzora, dodao je Kujundžić.

Obilježavanje Dana pobjede u Kninu

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog osnivanja Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. i 5. kolovoza u Kninu. Financijska sredstva osigurana su u državnom proračunu na razini stavki Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja, izvijestio je državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će 4. kolovoza biti održana sjednica Vlade u Kninu.

Na zatvorenom dijelu sjednice jedna je od točaka prijedlog ponude Hrvatske za sjedište Europske agencije za lijekove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.