"Sustav je reagirao baš kako treba"

Vijesti 18. srp 201706:54 > 11:02
Izvor: N1

Premijer Andrej Plenković u utorak je stigao u Split. Nakon sastanka Kriznog stožeraobratio se medijima i zahvalio svima koji su se borili s vatrenom stihijom. Kazao je kako se nada da ćemo iz ovog požara izvući pouke.

“Upravo smo završili županijski krizni stožer povodom ovog požara koji je u noći s nedjelje na ponedjeljak počeo blizu Tugara. Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su svojim naporima branili kuće, pripadnicima IV. gardijske brigade, pripadnicima Torcide, svima koji su se borili za lokaliziranje ovoga požara. On je prema informacijama Dražena Glavine zasad u najvećoj mjeri pod kontrolom”, rekao je Plenković. 

“Zahvaljujući pomoći kanadera i air traktora, požar se gasi i lokalizira. Ovo je jedan od 14 požara koja su u protekla 3 dana izbila u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Trenutno je angažirano 159 vozila, više od 700 vatrogasaca i pripadnika vojske. Nove vatrogasne jedinice pristigle su iz središnje Hrvatske, jedna solidarnost i kvalitetna organizacija svih vatrogansnih postrojbi na razini Republike Hrvatske funkcionira. Vjerujem da ćemo iz ovog požara koji je interesantan iz razloga što je praktički došao do kuća izvući određene poruke”, rekao je Plenković.

“Mislim da je odrađen sjajan posao, želim zahvaliti i potpredsjedniku Vlade, Damiru Krstičeviću i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, gradonačelniku Splita na angažmanu koji su uložili. Vjerujem da ćemo u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti imati na umu da kad radimo sve planove vodimo računa o ljetnim mjesecima i na bolji i učinkovitiji način preveniramo požare i gasimo ih. Hrvatska je mediteranska zemlja i nismo jedini koje pogađaju požari. Desetak kuća i objekata je izgorjelo, uglavnom nenaseljenih. Prikupit će župan sve te informacije i ukoliko dođe do toga, proglasiti elementarnu nepogodu. Vlada će nastojati naći sredstva kako bismo sanirali tu štetu”, rekao je Plenković.

Upitan za uzrok požara, Plenković je rekao da je razgovarao s čelnicima policije. “Kako se situacija bude sanirala, naravno da će doći do temeljite istrage, a u ovom trenutku nitko ne može sa sigurnošću tvrditi koji je uzrok”, rekao je Plenković.

“Sistem jako dobro funkcionira, svi su se angažirali, učinili veliki napor. Dobro je da su u tom kontekstu svoj doprinos dali i navijači. Važno je dati doprinos onima koji su stručno osposobljeni kako bi najbolje reagirali u slučaju požara. Sve je rađeno u koordinaciji. Čim je Hrvatska vojska i ministar obrane dobio obavijest da se pomogne pri obrani i same raketne baze u Žrnovnici, aktivirao je vojsku koja je brzo reagirala. Reagirali su svi koji su trebali i lokalizirali ga u najbržem roku”, rekao je Plenković, dodavši da je dobro da je vatrogastvo uvršteno i u Strategiju nacionalne sigurnosti.

Upitan tko određuje prioritete u gašenju požara, Plenković je obrazložio na koji način sustav funkcionira. “Ja bih razlučio dojmove, impresije u ovom internetskom vremenu trenutne komunikacije svih sa svima, ne nužno baratanje potpunim informacijama i činjenicama. Sustav je reagirao upravo onako kako je trebao reagirati. Glavni koji reagiraju su vatrogasci, županijsko zapovjedništvo, koje ima cjelovitu informaciju što se događa u cijeloj županiji. Prema potrebi procjenjuje se koliki je potreban dodatni angažman, nije bilo nikakve stihije. Dobro je da ljudi koji žele pomoći mogu pomoći, ali to mora biti u koordinaciji. Jako je važno da kod gašenja požara unatoč dobroj volji mnogih koji bi voljeli pomoći ne dođe do kaotične situacije. Ovo je postalo atraktivno, jer je sam Split u pitanju, ali sve nadležne službe reagiraju kvalitetno i dobro”, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na kritiku opreme vatrogasaca. “Mislim da je činjenica da je trenutno 159 vozila angažirano dovoljno slikovit podatak koliko je situacija pod kontrolom”, kazao je Plenković. 

Objasnio je i zašto u ovom trenutku neće tražiti međunarodnu pomoć. “Ja sam jasno rekao i jučer u intervjuu, da bismo tražili međunarodnu pomoć ili primili pomoć, procjenu moraju donijeti vatrogasci na terenu. Procjena za lokaliziranje ovoga požara u ovom trenutku nije takva da bismo trebali tražiti međunarodnu pomoć. Ovo nije požar onoga razmjera kakav je bio u Izraelu, kad je Netanyahu od mene tražio pomoć. Nama zasad to nije slučaj”, rekao je Plenković, pohvalivši angažman vatrogasaca.

“Moramo iskazati veliko poštovanje i zahvalnost požrtvovnosti svih vatrogasaca”, rekao je Plenković.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku Kriznog stožera sudjelovali su ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

Vlada RH

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara rekao je da službe nisu bile spremne za ovakvu situaciju, pa će premijer nesumnjivo imati buran dan u Splitu, javlja naš reporter Antonio Zavada.

Podsjetimo, Plenković je izjavio u ponedjeljak navečer da se čini sve što je moguće da bi se spriječili veći razmjeri štete izazvani požarima u Dalmaciji, zahvalio svima koji gase požare te najavio da ćemo, ako bude potrebno i ako tako procijene naše službe, iskoristiti mehanizme civilne zaštite i obrane od požara na europskoj razini.

U Hrvatsku se vraća predsjednica Kolinda Grabar Kitarević te će zbog požara skratiti svoj posjet Salzburgu

Tijek dramatičnih događaja pratimo iz minute u minutu na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.