"Mi smo u ozbiljnom valu zadešnjenja, vidite što radi Košić"

Vijesti 26. srp 201707:22 > 07:29
Izvor: N1

Nakon što je Ustavni sud donio pravorijek oko čuvenog dijela predsjedničke zakletve 'Tako mi Bog pomogao' zaključivši da ta rečenica ne ugrožava ateiste i agnostike, niti dovodi u pitanje sekularnost RH, jedan od onih koji ih je i izgovarao na predsjedničkoj prisezi, a izjasnio se kao agnostik, bivši predsjednik Ivo Josipović predlaže rješenje.

“Ja kada sam bio u u prilici polagati prisegu, ja sam bez pogovora poštivao zakon i smatrao da je to više izraz kultrurološke tradicije, nego što je izraz mog vjerskog opredjeljenja. Naravno da cijelo razumijevanje stvari ovisi o kontekstu, mislim da je tada bio jedan kontekst, a da je danas drugi. Sutra bih možda postupio drugačije, ne znam, ali mislim da je Ustavni sud stao na pola puta”, smatra Josipović.

“Naime, Ustavni sud je dao prihvatljivo obrazloženje da takva formulacija ne nagriza sekularni karakter države, ali je morao voditi računa da ćemo možda sutra imati izabranog predsjednika ili predsjednicu koji će drugačije gledati na to. I mislim da je s aspekta vjeroispovijesti i slobode savjesti Ustavni sud mogao napraviti nešto drugo. Da se ne ukida ta odredba u zakonu, ali da kaže da temeljem neposredne primjene odredbi ustava o slobodi vjeroispovijesti i slobodi savjesti da bi izabrani predsjednik mogao otkloniti taj dio prisege”, kazao je Josipović u razgovoru za RTL.

“Bilo bi dobro da zakonodavac promijeni zakon da kaže da je ovo izvorni tekst, ali da oni koji s tim imaju problem to ne moraju to izgovoriti”, predlaže bivši predsjednik, koji također smatra: “Mi smo u u ozbiljnom valu zadešnjenja i tu neki krugovi vezani i za crkvu i oko crkve, naravno ne svi, rade određeni pritisak na one koji nisu vjernici to vidimo i po udžbenicima, u školama, u javnom prostoru … A vidite i što radi biskup Košić, svima je jasno”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.