HGSS: 'Trudimo se, lomimo se, da smo stroj – puknuo bi'

Vijesti 24. kol 201708:41 > 08:48
HGSS

'Obim posla HGSS-a se utrostručio u zadnjih 5 godina, što zbog klimatskih promjena - poplave, požari, što zbog galopirajućeg turizma', kazao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić za N1 televiziju u četvrtak u Novom danu.

‘Trudimo se, lomimo se, da smo stroj – puknuo bi’, kaže nam Prizmić.

Radimo posao koji je od interesa za Republiku Hrvatsku, pokrivamo cijelu zemlju, spašavamo ondje gdje drugi ne mogu, a nemamo dovoljno financijskih sredstava za rad. Svakodneno imamo, u prosjeku, po pet intervencija, na raspolaganju smo 24 sata dnevno, a bez goriva smo, bez opreme…’, kaže Vinko Prizmić. ‘Ne može se tako funkcionirati’, dodaje.

Uoči sutrašnjeg sastanka s ministrom financija Zdravkom Marićem, međutim, ne očekuje da će biti problema.

Podsjetimo, Prizmić se u intervjuu za N1 televiziju ovoga ponedjeljka požalio na financijske probleme ove službe koja je, kako tvrdi, dovedena do stanja da ne može funkcionirati. Najvećim problemom ocijenio je kako nikako ne može stupiti u kontakt s ministrom financija Zdravkom Marićem. Ocijenio je kako je ključno da Ministarstvo financija, procijeni važnost službe i njihov doprinos koji daju.

Nakon objave toga razgovora – sastanak s ministrom financija ipak je dogovoren – za petak.

Na tom bi sastanku treba biti riješen, kako je rekao Prizmić, bar dio financijskih problema s kojima se susreću u svom radu.

Prizmić je podsjetio kako HGSS, koji je 24 sata u pripravnosti, ima novčanih problema oko nabave nove opreme i vozila kazavši “kako voze derutne automobile, a nekim pripadnicima nisu kupili nove planinarske cipele dugi niz godina”.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je kratko komentirao ovu temu.

“Vidjet ćemo. Svaka čast turistima, ali zašto im ne bismo naplatili spašavanje?”, kazao je tada Marić.