U Zagrebu nema problema s naplatom boravišnih pristojbi

Vijesti 28. kol 201707:14 > 07:16
Ilustracija

Glavni austrijski grad Beč pooštrio je ovog ljeta zakonske mjere za privatne iznajmljivače smještaja na online platformama uslijed čega se od 18. kolovoza za neplaćanje boravišne pristojbe kazne povećavaju sa 420 eura na 2.100 eura, uz obvezu dijeljenja podataka o iznajmljivačima.

Ističu to iz zagrebačke tvrtke Eurocomm-PR koja je inozemni ured grada Beča u hrvatskom glavnom gradu, i dodaju da boravišna pristojba u Beču iznosi 3,2 posto od cijene iznajmljivanja i ista je u cijelom gradu, za sve vrste smještaja.

“Takve pooštrene mjere Beč je uveo jer se kao i većina drugih europskih metropola ‘bori’ s online platformama za iznajmljivanje stanova, i to najviše zbog neplaćanja boravišnih pristojbi koje čine bitnu proračunsku stavku. Sada će te platforme za iznajmljivanje morati prijaviti sve privatne smještaje koji su kod njih registrirani”, kažu iz tog ureda.

Nove mjere pokazale su se korisnima i prije stupanja na snagu, jer je već početkom kolovoza zabilježen porast broja plaćenih boravišnih pristojbi od 57,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su boravišne pristojbe od iznajmljivanja putem platformi Gradu Beču u proteklih šest mjeseci donijele prihod od gotovo 846,2 tisuće eura, za razliku od istog razdoblja prošle godine kada je istim putem uplaćeno oko 618,2 tisuće eura.

Ipak, najveći dio prihoda od boravišnih pristojbi dolazi iz hotela i hostela te se ukupni iznos koji je grad Beč tim putem zaradio u prvih šest mjeseci ove godine kreće oko 13,1 milijun eura.

“U Beču je trenutno osam tisuća stanova koji se iznajmljuju putem platformi, kao što je primjerice Airbnb, a u prošlosti je samo mali dio vlasnika stanova plaćao pristojbe. Nakon uvođenja novih zakonskih mjera sad je još otvoreno pitanje hoće li platforme za iznajmljivanje u budućnosti same zaračunavati boravišnu pristojbu i plaćati je gradu ili će to morati sami iznajmljivači, o čemu pregovori s predstavnicima Grada Beča još traju”, kažu iz tog ureda.

Iznose i podatke da se u drugim austrijskim gradovima boravišna pristojba obračunava drugačije nego u Beču, pa je tako primjerice u Grazu 1,5 euro po osobi i noćenju, dok je to u Linzu 2 eura, a u Salzburgu 1,5 euro.

U Zagrebu problemi oko plaćanja boravišne zanemarivi

Tematika boravišne pristojbe aktualna je i u Hrvatskoj, jer je Vlada nedavno na prijedlog Ministarstva turizma usvojila uredbu za iduću godinu po kojoj se, uz ostale manje promjene, najviši iznos boravišne pristojbe u glavnoj ljetnoj sezoni povećava za 1 kunu ili sa 7 na 8 kuna po osobi i noćenju, uz zadržavanje dosadašnjih mogućnosti da privatni iznajmljivači po krevetu plaćaju godišnji paušal od 300 kuna.

Za razliku od Beča, koji ima puno dulju turističku tradiciju i razvijeniju turističku infrastrukturu, u glavnom hrvatskom gradu Zagrebu većina privatnih iznajmljivača tu pristojbu plaća upravo paušalno, mada imaju i mogućnost, ako žele plaćati po osobi i noćenju, što koristi tek manji dio privatnih iznajmljivača, doznaje se iz Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ).

“Ukupno je u Zagrebu trenutno registriranih oko 2.500 soba, stanova, apartmana i kuća sa oko šest tisuća kreveta u privatnom smještaju koji se iznajmljuju turistima i većina ih boravišnu pristojbu plaća paušalno, pri čemu su problemi oko te naplate zanemarivi”, ističu iz TZGZ-a dodajući da je teško znati koliko se od tih registriranih iznajmljivača oglašava i surađuje s online platformama.