SDP-ovac Klarin uputio otvoreno pismo Kujundžiću

Vijesti 06. ruj 201716:33 > 16:35
Izvor: N1/Pixsell

Saborski zastupnik i načelnik Općine Tisnog Ivan Klarin, potaknut najnovijom odlukom Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije da se od 1. rujna ukida dežurstvo doktora specijalista hitne medicinske pomoći u ispostavi tog zavoda u Tisnom, poslao je srijedu ministru zdravstva Milanu Kujundžiću otvoreno pismo.

Pita ga moraju li “uistinu biti građani drugog reda” te podsjeća da je otok Murter odlukom Vlade 2011. godine u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Tisnom dobio dežurstvo tima T1 hitne medicinske pomoći 365 dana u godini i 24 sata na dan s obzirom na analizu broja hitnih intervencija i udaljenost od Opće bolnice u Šibeniku.

“Vaš prethodnik, bivši ministar Dario Nakić, političkom odlukom je tim T1 iz Tisnog prebacio u Vodice, a u Tisnom je novim ustrojem odredio tim T2 – medicinskog tehničara i vozača bez doktora medicine specijalista hitne medicine, i to na otoku koji ima 6000 stanovnika, a u vrijeme turističke sezone na području dviju otočnih općina boravi 30.000 ljudi”, ističe Klarin.

Također ističe da je otok Murter od šibenske Opće bolnice udaljen 40 kilometara, a Vodice 13 kilometara.

“To nije spriječilo apsurdnost i brutalnost političke odluke da se tim T1 prije dvije godine prebaci u potpuno neadekvatan prostor u Vodicama, koji ne udovoljava niti jednom standardu, a ni pravilniku Vašeg ministarstva. Iako je bivša gradonačelnica Vodica tada najavljivala da će se ispostava Zavoda za hitnu medicinu u Vodicama premjestiti u za to primjeren prostor, vidimo da od toga nema ništa”, stoji u otvorenom pismu.

“Poštovani ministre, kao čelnik ove jedinice lokalne samouprave, mlad čovjek i roditelj, pitam Vas biraju li naši građani i turisti od 1. rujna ove godine, na primjer, srčani udar, alergijsku reakciju i slično, samo subotom i nedjeljom, kada je na raspolaganju doktor specijalist”, ističe Klarin.

Smatra da je riječ o politizaciji hrvatskog zdravstva.

“Iz centra Zagreba, ne gledajući i ne videći kako žive ljudi na otocima, donošenje najnovije odluke o radu doktora specijalista hitne medicine samo vikendom još je jedan od primjera tragedije i politizacije hrvatskog zdravstva. Pitam Vas, da živite na našem otoku, kako biste se osjećali da znate da Vam je liječnik u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu dostupan isključivo vikendom. Kako biste se osjećali kada biste bili svjedoci da se transport unesrećene osobe iz vozila tima T2 u tim T1 obavlja na državnoj cesti, na predjelu između Vodica i otoka Murtera? Pitam Vas je li to pravedno s obzirom na to da ne možemo odlučivati kada će nam trebati hitna medicinska pomoć”, stoji među ostalim u otvorenom pismu Klarina ministru zdravstva.

Inače, zbog najave ukidanja hitne pomoći na Murteru u travnju prošle godine, na poticaj Ivana Klarina na jadranskoj magistrali kod Kapele organiziran je prosvjed tijekom kojega je promet bio blokiran pet minuta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.