Snijeg diljem zemlje, smirivanje tek u petak navečer

Vijesti 22. velj 201807:52 > 08:01
Ilustracija

Naši krajevi nalaze se u pravoj zimskoj oborinskoj situaciji.

Sa Sredozemlja imamo dotok vlage u jednom zatvorenom ciklonalnom vrtlogu, dok sa sjevera pristiže sve hladniji zrak u anticikloni. U takvim okolnostima danas će diljem zemlje biti oblačno uz oborine. Na kopnu sa snijegom, češćim i obilnijim u zapadnim te u gorskim krajevima gdje se očekuje tijekom dana barem 10 cm novoga snježni pokrivača, nerijetko i više.

Susnježice može biti i na dijelu sjevernog Jadrana. Poslijepodne ipak mirnije, ali prema večeri i tijekom iduće noći, prije svega u zapadnim područjima slijedi novi val oborina, na kopnu uz povećanje snježnog pokrivača, a i kiša će duž Jadrana ponegdje biti izraženija.

Bit će i vjetrovito. Puhat će na kopnu umjeren, na udare jak sjeveroistočnjak i istočnjak, koji u gorju sa snijegom mogu stvarati snježne zapuhe. Najvjetrovitije na Jadranu, na sjevernom dijelu umjerena i jaka, podno Velebita olujna bura s moguće orkanskim udarima, a u južnoj Dalmaciji istočnjak i jugo.

Najviše dnevne temperature danas u većini zapadnih područja tek između 0 i 3 stupnja, a malo više u istočnim i jugoistočnim krajevima. Uz Jadran od 4 na sjevernom dijelu do 10-11 na jugu Dalmacije.

Najniže temperature tijekom iduće noći slične kao noćas. U unutrašnjosti uglavnom oko nule, malo više na jugoistoku. U Dalmaciji do 8 stupnjeva.

Krajem petka smirivanje

Sutra i dalje većinom oblačno, na Jadranu uglavnom kiša, na kopnu povremeno snijeg uz povećanje snježnog pokrivača na zapadu uglavnom za 10-ak cm. Postupan prestanak oborina posvuda se očekuje krajem dana, ali ostaje vjetrovito što će pojačavati osjećaj hladnoće i pravog zimskog ugođaja.