EU projekt za poticanje ljubaznosti kod državnih službenika

Vijesti 11. ožu 201822:40 > 22:43
Goran Stanzl/PIXSELL (ilustracija)

Na rad državnih službenika u 2017. stiglo je 30% manje pritužbi, a građani se najviše žale na ponašanje i sporost. Zbog teških povreda službene dužnosti, šestero je službenika ostalo bez posla. Stanje bi moglo biti i bolje ako se novim Zakonom o plaćama u državnim službama - uvede novčano nagrađivanje najboljih zaposlenika.

Policijska uprava, porezna, gruntovnica – obilaženje šaltera za mnoge je muka, što zbog gužvi, što zbog nejasnih informacija i ponašanja službenika. 

Od 291 pritužbe na rad državnih službenika lani, 179 odnosilo se na postupanje s građanima, a 33 na ponašanje u javnim nastupima. Žale se i službenici jedni na druge, pa je tako njih 56 podnijelo prijavu zbog međusobnih odnosa, a 19 zbog nadređenih, piše HRT.

Osmijeh na lica službenika mogao bi izmamiti novi Zakon o plaćama koji predviđa bolju plaću za brzinu, učinkovitost i ljubaznost. Prema sadašnjem zakonu, za to mogu dobiti eventualno dva dodatna dana godišnjeg odmora.

Poticanje ljubaznosti i etičnosti financira se i iz europskih fondova. Već godinu dana traje projekt “Jačanje integriteta javnog sektora”, čiji je glavni cilj – veće zadovoljstvo građana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.