Smanjenje plaća na HRT-u, najplaćeniji prvi na udaru

Vijesti 16. ožu 201810:24 > 10:30
Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Kako je Hini potvrđeno iz izvora na HRT-u, riječ je o dvadesetak najviše plaćenih HRT-ovaca s "famoznim" koeficijentom plaće 16

Vodstvo HRT-a u sklopu priprema za donošenje novih pravilnika o sistematizaciji, unutarnjem ustroju i plaćama i drugim materijalnim pravima zaposlenika HRT-a predlaže mjere za racionalizaciju poslovanja i troškova zaposlenika u sklopu kojih bi se, kako Hina doznaje, prvi na udaru trebali naći savjetnici i novinari-mentori s oko 16.000 kuna neto plaće.

Kako je Hini potvrđeno iz izvora na HRT-u, riječ je o dvadesetak najviše plaćenih HRT-ovaca s “famoznim” koeficijentom plaće 16, koje su angažirale bivše uprave – uglavnom u vrijeme ravnateljskih mandata Vanje Sutlića, Gorana Radmana i Blage Markote, a koji gotovo uopće ne sudjeluju u proizvodnji programa niti donošenju važnih odluka u poslovanju HRT-a.

Na sporno davanje ugovora s najvišim koeficijentom 16 prošle godine već su upozoravali predstavnici sindikata, prozivajući Markotu zbog davanja novih ugovora bivšem v. d.-u  glavnog ravnatelja Siniši Kovačiću, sadašnjem ravnatelju Poslovne jedinice Produkcija Jozi Barišiću i Mariju Ragužu, dugogodišnjem predstavniku radnika u Nadzornom odboru HRT-a.

No, kako Hina doznaje, na zadnjem ažuriranom popisu novinara-mentora desetak je vrlo zvučnih imena koji ne sudjeluju izravno u proizvodnji programa, a među kojima su i Marija Nemčić, Gordana Mrđen, Tanja Šimić, Branimir Bilić, Goran Rotim, potom Jasna i Domagoj Božidar Burić i sportski komentator Drago Ćosić, dugogodišnja glavna urednica Hrvatskog radija Ivanka Lučev, te bivši čelnik Transparency International Hrvatske Nikola Kristić, koji je danas djelatnik u Programu na mjestu troška Glazbeni sadržaji.

Priprema se drastično smanjenje plaća

Po neslužbenim informacijama, njima nakon nove sistematizacije prijeti drastično smanjenje i plaća umanjena za nekoliko tisuća kuna. Prema zadnjim javno objavljenim podacima za prvo tromjesečje 2015., njihova je prosječna bruto plaća kao novinara-mentora iznosila čak 26.695 kuna, čemu nakon odbitaka treba pribrojati dodatke na staž, topli obrok i prijevoz.

Osim novinara-mentora, novom sistematizacijom i pravilnicima o plaćama planira se racionalizacija troškova među savjetnicima-mentorima među kojima su Milica Pavelić, dugogodišnja interna revizorica na HRT-u, Sanda Vojković Smiljanić, bivša ravnateljica Glazbene proizvodnje sada zaposlena na promociji programa,  Damir Šimunović, Sanja Ivančin i Duško Zimonja.

Iz službe za odnose s javnošću HRT-a nisu potvrdili ni opovrgnuli informacije o “famoznim šesnaesticama”, poručujući kako “radnopravne odnose i podatke povezane sa zaposlenicima, kao i dosad, ne komentiraju”.

Na HRT-u kažu kako je donošenje novih pravilnika i sistematizacije u tijeku te se radi na “stvaranju rješenja koja će biti na dobrobit svih socijalnih partnera i osigurati temelj za dugoročnu stabilnost i održivost”.

S druge strane, Radničko vijeće, kao socijalni partner Uprave HRT-a, dosad se još nije očitovalo na nove informacije o potencijalnom smanjivanju plaća savjetnicima i novinarima-mentorima.

Najava prvih poteza vodstva HRT-a uslijedila je nakon što je Vlada u četvrtak predložila Hrvatskome saboru da prihvati Izvješće o poslovanju HRT-a za 2016. , ali i da taj javni servis, zbog iskazanih problema u poslovanju, obveže na izradu plana smanjenja kreditnog zaduženja, racionalizacije troškova poslovanja i naročito – smanjenja troškova vanjskih suradnika i povećanja efikasnosti stalno zaposlenih djelatnika.