Nove kaznene prijave zbog zagađenja vode u Slavonskom Brodu

Vijesti 04. tra 201810:10 > 10:19
N1 / Katarina Brečić

U Slavonkom Brodu održana je konferencija za medije kojoj su povod bile jučerašnje izjave ministra Tomislava Ćorica koji je rekao da je dio ekološke katastrofe u slavonskobrodskom vodovodnom sustavu mogao biti spriječen da se na odgovarajući način održavalo vodocrpilište Jelas, što je u nadležnosti grada Slavonskog Broda.

Direktor Vodovoda u Slavonskom Brodu, Stjepan Aščić, rekao je na konferenciji za medije da će vjerojatno podnijeti kaznene prijave.

“Ja ću danas vjerojatno podnijeti kaznene prijave za netočno informiranje i klevetu i sazvati sjednicu nadzornog odbora. Gradonačelnik uvijek ima moj mandat na raspolaganju u ovoj kriznoj situaciji i pod ovakvim optužbama”, rekao je Aščić. 

Hoće li tužba biti podignuta protiv ministra Ćorića, Aščić nije konkretno odgovorio. ‘Moram analizirati što je točno tko rekao i na osnovu toga ćemo postupiti’, rekao je. 

Glavni tehnolog vode u laboratoriju slavonskobrodskog Vodovoda Zdravko Pavlić rekao je na konferenciji kako tvornica nije kriva što su ugljikovodici došli u gradsku vodu, te kako filteri s aktivnim ugljikom nisu namijenjeni uklanjanju ugljikovodika iz vode. 

Na konferenciji je bio i gradonačelnik Mirko Duspara koji je rekao kako “svaljivati dgovornost s jednih na druge, to ne ide”.

“Od ministra se očekuje da zaštiti građane. Da ima imalo morala dao bi već u petak ostavku jer ovo je njegov resor. Izlila se određena količina naftnih derivata, on nije dao nikakvu izjavu, nažalost, to se može dogoditi samo u Hrvatskoj”, rekao je Duspara. 

Duspara je ponovio i kako je 2010. tvornica bila u vlasništvu Hrvatskih voda. Pokazao je i ugovor o prijepisu vlasništva nad tvornicom na slavonskobrodski Vodovod. 

Uoči konferencije za novinare, s Dusparom je razgovarala naša reporterka Katarina Brečić:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram