"Akreditacijski savjet odobrio transformaciju Hrv. studija"

Vijesti 30. tra 201815:49 > 15:59
N1

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu rekao je za N1 televiziju kako je Akreditacijski savjet odobrio transformaciju Hrvatskih studija.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata Vilim Ribić u ponedjeljak je ponovno prozvao rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da ga progoni jer govori istinu.

Ribić tvrdi da se nepravomoćnom presudom zagrebačkog Općinskog radnog suda, po kojoj Sindikat znanosti mora Zagrebačkom sveučilištu isplatiti naknadu zbog povrede časti, ugleda i imena, jer je lani u travnju organizirao štrajk na Hrvatskim studijima, ugrožava akademsko pravo na kritiku i slobodu javne riječi.

U razgovoru za N1 Damir Boras nije htio komentirati Ribićeve izjave, ali je kazao da Sveučilište nikad nije napadalo sindikate, već da ih podržava.

“Mi podržavamo rad svih sindikata i znamo koliko je važno za radnike da imaju sindikat i da štite njihova prava. Međutim, u takvom štićenju ne smiju se prelaziti neke granice dobroga ukusa i to je zapravo bit stvari. Lanjski štrajk nas Hrvatskim studijima Vrhovni sud je pravomoćno proglasio nezakonitim. A neki članovi sindikata su višestrukim izjavama bez argumenata tvrdili da mi radimo nezakonito još i nakon te presude. Sud smatra da to treba sankcionirati.

Par dana nakon te presude je i Akreditacijski savjet, kao nezavisno, relevantno tijelo, donio je odluku da je transformacija Hrvatskih studija bila uspještna i sad se očekuje da dobijemo odgovor Ministarstva. To je ono što nam čini zadovoljstvo”, kazao je Boras.

Pojasnio je odluku Savjeta: “Akreditacijski savjet koji je nezavisno tijelo Agencije za znanost i visoko obrazovanje je pred tri godine odlučio da treba popraviti stanje na Hrvatskim studijima. Mi smo sad na to nastojali odgovoriti, poslali smo kompletan izvještaj i sad je on prihvaćen. Prema mojim usmenim informacijama, jednoglasno. Sada čekamo pismeni odgovor. Očekujem da će ga ministrica Divjak potpisati.”

Na ovu Borasovu izjavu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam samo kratko poručili da nikakva preporuka još nije stigla, a da nagađanja ne mogu komentirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.