Obljetnica Bljeska: Državni vrh položio vijenac za poginule

Vijesti 01. svi 201806:44 > 08:22
Vlada RH / Twitter

Hrvatska obilježava 23. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“, a na središnjoj svečanosti u Okučanima državni vrh nazočio je otkrivanju spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine“ u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u akciji u kojoj je oslobođena zapadna Slavonija.

Na svečanosti u Okučanima sudjelovali su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

TIJEK DOGAĐAJA

10:40 ‘Ovdje smo da odamo počast braniteljima i zahvalnost njihovim obiteljima’, kazao je premijer Andrej Plenković novinarima nakon svečanosti otkrivanja spomen-obilježja “Kristalne kocke vedrine“. Komentirao je i političke aktualnosti.

Više čitajte OVDJE.

10:25 Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Uz njih su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te potpredsjednik Sabora Milijan Brkić.

10:00 Svećenik je blagoslovio spomen-obilježje “Kristalna kocka vedrine” u spomen poginulim braniteljima.

9:50 Otkriveno je spomen-obilježje “Kristalna kocka vedrine” u spomen na branitelje poginule u akciji Bljesak.

9:40 – Pročitana su imena branitelja poginulih u akciji Bljesak te je za njih održana minuta šutnje, a potom je opisana akcija Bljesak.

9:30 Pri dolasku u Okučane smotru vojnika obavila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. U Okučane su stigli i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministri. Počelo je službeno obilježavanje obljetnice akcije “Bljesak” podizanjem zastave i izvođenjem hrvatske himne.

9:00 U Spomen parku hrvatskim vitezovima izvodi se prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije (rad vojno-policijskih pasa) i Zapovjedništva specijalnih snaga (bliska borba).

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
Twitter / Vlada RH
N1 info

7:30 Program obilježavanja počeo je budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH.

7:15 Središnja svečanost, na kojoj će biti otkriveno spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine“ u spomen poginulim braniteljima u VRO Bljesak, počinje u 9.30 sati.

Ilustracija

Operacija “Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe oružanih snaga i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. U njoj su po prvi puta korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije Srbi su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

“Bljesak” je prethodio operaciji “Oluja”, koja je uslijedila nakon tri mjeseca, a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području države.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.