Što donose izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju?

Vijesti 12. svi 201820:50 > 21:21
N1 (ilustracija)

Vlada je uputila u saborsku proceduru izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju.

Za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, programima i projektima koji nisu obvezni, potrebna je pisana suglasnost roditelja, učenici tjedno ne mogu biti dulje od 40 sati u školi, a unutar te satnice učitelji, profesori i nastavnici dužni su učenicima kojima je to potrebno organizirati dopunski nastavni rad – dio je to novina, koje donose izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju.

Međutim, velik je propust Ministarstva obrazovanja što ove izmjene Zakona ne predviđaju Okvir nacionalnog kurikula što znači da će dokument reformskih promjena donijeti kao zaseban zakonski akt, piše Večernji list.

Izmjenama je konačno legaliziran produljeni boravak u školama, koji iako postoji već godinama niti jednim slovom bio definiran zakonom.

Izmjenama je ujedno propisano i da broj razrednih odjela u osnovnoj školi utvrđuje ured državne uprave, odnosno Gradski ured za obrazovanje, a učenici koji su prekinuli srednjoškolsko obrazovanje i kojima je protekao propisani zakonski rok od dvije godine, moći će nastaviti srednjoškolsko obrazovanje ali samo onda, kako to piše u Zakonu, ako je riječ o izuzetnim opravdanim životnim situacijama.

Postupak ispisivanja iz jedne i upisa učenika u drugu školu uvodi se tek sada, četiri godine od najavljene reforme i 10 godina otkad se usvajalo Zakon o odgoju i obrazovanju.

Učenicima kojima su izrečene pedagoške mjere sada se zakonskim propisima omogućuje ukidanje izrečenih pedagoških mjera ako su poboljšali svoje ponašanje, a ravnateljima je omogućen lakši izbor na čelnu poziciju, pri čemu im treba suglasnost Ministarstva obrazovanja.

Ravnatelj škole može, uz suglasnost školskog odbora, omogućiti radniku obavljanje poslova na projektu EU ili fondovima EU ako su sredstva za plaću osigurana iz sredstava projekta ili fonda, uz pripadajuće doprinose poslodavca, ako je za vrijeme obavljanja poslova radnika na projektu moguće osigurati nesmetani nastavak radnog procesa u školskoj ustanovi.

No to će biti moguće samo u slučaju onih koji rade u školama s većim brojem zaposlenika i kojima se može osigurati da učenici nisu zakinuti na satu pa se i takva mogućnost ne odnosi na sve, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.