"Klika M. Dalić zapasala sve gospodarske poslove u zemlji"

Vijesti 16. svi 201808:03 > 08:13
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić komentirao je aferu Hotmail na HRT-u.

“Institucije trebaju početi raditi svoj posao”, rekao je Jelinić HRT-u.

Za Ivicu Todorića rekao je da je bio protagonist jednog epskog kriminala te da je takav koncern razvio na ogromnoj prevari vjerovnika. Smatra da je i država ušla u jedan proces na jednoj toksičnoj razini.

“Bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić uvela je taj proces na krivoj strani zakona, samo je pitanje hoće li se to moći dokazati”, kaže. 

“Afera Hotmail otkrila je golemu količinu laži i prevara. U jednoj uređenoj zemlji protagonisti toga otišli bi u zatvor u nekoliko dana. Politička neodrživost takvog ponašanja došla je i do svijesti premijeru, a on će imati političke štete onoliko koliko će oklijevati da se odrešito ogradi od takvog ponašanja. Pitanje je ima li on snage to napraviti. Hrvatska se treba maknuti od ortačkog kapitalizma. Isti protagonisti afere Hotmail sudjelovali su i u procesu traženja savjetnika za Inu. Ta je klika “zapasala” ključne gospodarske procese u ovoj zemlji. U sukobu interesa su i lažu”, kaže Jelinić.

Marko Biočina, kolumnist Jutarnjeg lista, kaže da su vjerovnici složni te da su poslali poruku da nagodba ide dalje.

“Moramo čekati dok ona ne bude potpisana, a postoji cijeli niz stvari koje se još moraju riješiti, barem što se tiče osporavanje potraživanja. Teza da se rušenjem Dalić nastoji srušiti nagodba ne stoji. Ako je nagodba osmišljena na način da njome upravljaju vjerovnici, odlazak jednog čovjeka koji je dio izvršne vlasti ne bi trebao utjecati”, rekao je Biočina.

Ivan Pandžić iz 24 sata kaže da je zakon osmišljen kako bi se oni koji su ga pisali osigurali kroz lex Agrokor.

“Kada je Ramljak otišao, ugovori su ostali. Peruško ima iste savjetnike iz grupe Borg, po istoj cijeni, milijuni su uzeti. AlixPartners je odabran, iako su bili drugi po skupoći”, podsjetio je. 

“Peruško je osvježenje u ovom procesu”, rekao je Jelinić.

“Čim je došao, zatražio je od AlixPartnersa značajno smanjenje honorara, kao i smanjenje honorara podizvođača za 50%, ali oni to i dalje ignoriraju. Kada su se pojavili iznosi tih honorara, premijer Plenković je donio odluku da bi micanjem Dalić u tom trenutku proces bio ugrožen, ali odluku je donio naknadno, otkrićem mailova. Prvi draft nagodbe stiže ovog tjedna, a nagodba bi mogla biti donesena i prije roka. Politička šteta procjenjivat će se na osnovu toga tko je, kad i kako znao i što je poduzeo”, smatra Jelinić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.