Škrabalo: Biskupi su dali podršku desnim konzervativcima

Vijesti 18. lip 201817:30 > 17:36
N1

Marina Škrabalo iz zaklade Solidarna prokomentirala je gostujući na N1 izjavu Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije o prizivu savjesti.

Biskupska komisija se u svom dokumentu usredotočila na priziv savjesti kod političara prilikom glasovanja. 

“Ono što rastužuje i poziva na zabrinutost što su svi biskupi raspravljali o prizivu savjesti kao etičkoj kategoriji, a nitko nije došao na konferenciju Isusovačke službe za izbjeglice gdje je bio papin izaslanik”, rekla je Škrabalo. 

Smatra i da su ovom izjavom biskupi dali podršku desnim konzervativnim strujama. Poručila je i da se naglasak stavlja na slobodu savjesti političara, a pritom se ne spominje sloboda savjesti vjernika naspram poruka biskupa. 

Pozvala je premijera da djeluje u skladu sa zakonskom odgovornošću i provodi Ustav te zakone. Podsjeća da svaka osoba u Hrvatskoj ima pravo na zdravstvene usluge. 

Osvrnula se i na inicijativu za referendumski opoziv Istanbulske konvencije. “Pitanje je na koji način će Sabor preuzeti odgovornost da u skladu s rokovima realizira provjeru potpisa i Ustavnost pitanja. Zapravo će se temna Istanbulske konvencije koristit za različite tipove obračuna i prevlasti različitih struja. Mi se ne bavimo pitanjem jesu li djeca, žene, stariji zaštićeni od nasilja”, zaključila je Marina Škrabalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.