Policija upozorava bicikliste da paze na prometnu sigurnost

Vijesti 05. srp 201816:04 > 16:10
REUTERS/Arnd Wiegmann

Nakon što je preminuo biciklist koji je prošlog tjedna izazvao nesreću u Donjoj Zelini zagrebačka policija podsjetila je bicikliste da i za njih vrijede prometni propisi kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Policija ističe da svaki biciklist mora imati tehnički ispravno vozilo s funkcionalnim kočnicama te da je vožnja pod utjecajem alkohola zabranjena jednako kao i prilikom vožnje automobila.

Od prvog sumraka (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu mora biti upaljeno naprijed svjetlo bijele, a na stražnjoj strani crvene boje. Vozači bicikla dužni su se kretati biciklističkom stazom ili trakom, a ako ne postoje, treba se kretati što bliže desnom rubu kolnika, a ako ih je dva ili više, dužni su se kretati jedan iza drugoga, podsjeća policija.

Naglašavaju i da bicikl treba voziti tako tako da mu se ne umanjuje stabilnost i ne ometa druge sudionike u prometu, a osobito se ne smiju istovremeno skidati obje ruke s upravljača. Ako se biciklist kreće kolnikom na javnoj cesti, dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivost biti označen reflektirajućim prslukom, a mlađi od 16 godina moraju u vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu.

Biciklist u vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel, a ako se pješaci kreću biciklističkom stazom, biciklist ih treba zvoncem upozoriti da se uklone, podsjećaju u zagrebačkoj policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.