"Ova reprezentacija pobijedila bi onu iz '98."

Vijesti 15. srp 201809:10 > 09:12

Mitsku utakmicu 1998. komentirao je legendarni sportski novinar Božo Sušec. S njim smo razgovarali Točki na tjedan

Možemo li pobijediti Francuze?

Naravno da možemo. To su dvije visokoklasne momčadi, svatko ima svoje motive i šanse. Mi smo užasno motivirani. Ta priča je potpuno neizvjesna. Lako moguće da gledamo opet 120 minuta.

Što su naše prednosti u odnosu na Francuze?

Bolja smo družina, homogeniji. Francuska je jako specifičnoj situaciji. U francuskoj reprezentaciji igraju ljudi iz Konga, Malija, Kameruna… Teško je postići homogenost. U Južnoj Africi su se posvađali, raspali. Deschamps je od tih različitih tipova napravio ekipu koja djeluje moćno, da ne kažem zastrašujuće.

Jesu li naši igrači opterećeni 1998.?

To nema nikakve veze. Ti dečki su tada bili klinci. Možda se sjećaju toga iz priča. Vatreni su bili nedostižan uzor, a ova generacija prepuna talenta se nije dosad uspjela dokazati. Sad su jači od Vatrenih, otvoren im je put da dođu na vrh svijeta. Ta utakmica od prije 20 godina nema veze s ovom i ne može se ponoviti scenarij da se pojavi neki Lilian Thuram.

Voli se praviti usporedba. Koja je bolja ekipa?

Ova ekipa bi pobijedila onu ekipu. Nogomet je napredovao u 20 godina. Ovo što su pokazali u utakmici protiv Engleske je nadljudski. Mi nismo vjerovali ni u jednu ni u drugu momčad. U onoj je momčadi bilo dosta igrača koji nisu imali klub ili su u klubovima malo igrali. TAko je i ovdje, ali se pokazuje da to nije bitno. Kad se nađe lider poput Dalića, čak i takvi nedostaci… Strinić sigurno nije među 20 najboljih lijevih bekova na svijetu, ali igra dobro ovdje.

Koja je tajna Dalićevog uspjeha? Zašto je uspio?

To što se dogodilo je prekrasna sportska bajka. On bi rekao “Ne ja, momčad”. Našli su fenomenalan odnos on i igrači i to je temelj da sve uspije. Ćiro je rekao da je on bio tiranin, a Dalić je pedagog. To je Zlatko Dalić, jedino mi smeta riječ poniznost. Zašto bi mi trebali biti ponizni?! Mi trebamo biti ponosni!

Može li Luka Modrić osvojiti Zlatnu loptu.

On je najozbiljniji kandidat, ali to će se odlučivati poslije finala. To što smo mi proglasili Modrića najboljim igračem, to je naša želja. Obično najbolji igrač bude iz ekipe svjetskog prvaka.

Nacionalni stadion? Mislite li da će se stvari sada raščistiti?

To je jedan od prvih pokazatelja konkretnih što ovo prvenstvo donosi. Hrvatske je u izvandrednom stanju. Milan Bandić je rekao da ćemo u ponedjeljak još slaviti, a onda idemo delati. Ovo treba iskorisiti. Veliki sportaši su uvijek dobar brend.

Obično kada splasne euforija zapne na drugim pitanjima. Kakvo je stanje u HNS-u trenutno? Hoće li se i to raščistiti?

To podiže na još veći pijadestal ovo što su dečki napravili. U HNS-u vlada nered. Mamić koji je neka vrsta šefa je u izbjeglištvu, Vrbanović je osuđen, navijači su protiv reprezentacije… i usprkos svim teškoćama, ova reperezentacija je napravila to i zato ima treba još više skinuti kapu. Ujedinili su navijače, nitko više nije protiv reprezentacije i to je još jedna velika stvar. Ali da će to riješiti probleme, naravno da neće.

Može li ova reprezentacija nastupati u Kataru?

Ne može. Većina igrača će biti u poznim godinam, a i motivi će splasnuti. Teško je ponovno se tako nabrijati. Kažu da je u nogometu sve moguće, nije. Nije moguće da Peru ili Panama postanu prvaci. Da se opet igra SP šansa da budu ova četiri polufinalilsta su 1:500.000.

Što  se tiče atmosfere, je li sada izraženijenego 1998.?

Sad je luđe. Tada nisu postojali portali, sada jej to stvarno globalna pojava. Ruše se svi televizijski rekordi u gledanosti. Sad je više toga uzbuđenja, ludila i kaosa. Kod nas za sada pozitivnog kaosa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.