Mijenjat će se kriteriji za upis u srednje škole

Vijesti 04. ožu 201509:56 > 10:15
Izvor: YouTube

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar najavio je promjenu kriterija za upis u srednje škole.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija ”A sada Vlada” najavio je kako će neke srednje škole dobiti dozvolu za provođenje prijemnih ispita, javlja HRT.

Mornar je dodao kako će se srednje škole moći same zaštititi od ”neznalica” tako što će imati mogućnost autonomno odlučiti o tome koliki će im biti bodovni prag za upis. Ograničenom broju škola poput 15. gimanzije omogućit će se provođenje prijemnih ispita kazao je Mornar.

Rezultati postignuti na natjecanjima, prema najavama ministra, jače će se vrednovati, a što se tiče gradiva, ministar je rekao kako se i dalje ‘uči napamet’, kako se treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema ‘problemskom učenju’ i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

Mornar je komentirao i Bolonju za koju je kazao da je dobra star koja je loše provedena. ”Studij treba skratiti kako bi što više djece završilo tri godine fakulteta, a da oni kvalitetniji, njih oko 50 posto ide dalje”, rekao je ministar. U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo, rekao je Mornar i naglasio da studij ne smije biti socijalno utočište.