Odobreno 256 milijuna kuna za nabavu vatrogasnih vozila

Vijesti 14. ruj 201810:42 > 10:43
Ilustracija

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020, a čime će se osigurati modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi.

Božinović je istaknuo zadovoljstvo što će se zahvaljujući novim sredstvima pokrenuti proces modernizacije vatrogasnih vozila i nabave 94 vatrogasna vozila. “Sporazum je težak više od 256 milijuna kuna. Najveći dio toga, 85 posto su bespovratna sredstva Europske unije, u iznosu 217 milijuna kuna, a 28 milijuna kuna je nacionalni doprinos, ono što se plaća iz držvnog proračuna”, istaknuo je Božinović.

“MUP je i prijavitelj i na čelu projektnog tima koji je osmislio ovaj projekt modernizacije, a provodit ćemo ga zajedno s hrvatskom vatrogasnom zajednicom, koja najbolje poznaje stanje na terenu i rasporedit će se onako kako se odrede kriteriji”, rekao je Božinović.

“Iz ovog ugovora također možda najplastičnije vidimo koja je to prednost članstva u Europskoj uniji. 2003. godine bila je jedna velika nabava vatrogasnih vozila, njih 210 i to je koštalo 86 milijuna eura. Tih 86 milijuna eura su plaćeni iz sredstava državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. Danas, upravo zbog članstva u Europskoj uniji dostupni su nam fondovi iz kojih 85 posto cijelog tog posla, odnosno financija, možemo povući iz sredstava Europske unije. To nije uvijek jednostavno, ali MUP zato ima i znanja i kompetentne ljude i zbog toga sam zadovoljan činjenicom da će naši vatrogasci, ljudi koji rade sjajan posao, koji se žrtvuju, koji riskiraju svoj život za druge, biti opremljeni i nastavit ćemo s njihovim opremanjem na najvišoj razini koja je danas poznata i u Europi i u svijetu. Hrvatski vatrogasci to zaslužuju, a mi možemo biti srretni i ponosni da im možemo pomoći i zahvaliti im se na svemu što rade”, rekao je Božinović.

Najavio je i nova sredstva za vatrogastvo.

“Ovo područje u sljedećoj proračunskoj perspektivi Europske unije će dobiti znatno više sredstava. Tu se otvaraju velike mogućnosti, ne samo za profesionalno vatrogastvo, nego i za dobrovoljno, na tome ćemo inzistirati i vrlo brzo ćemo krenuti u pregovore kako bismo na tim pozicijama dobili i ostvarili sredstva da možemo dobiti za preventivu i zaštitu i spašavanje”, rekao je Božinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.