Povjerenica za informiranje: "Kamenčić u cipeli" vladajućih

Vijesti 22. lis 201817:30 > 17:35
N1 Hrvatska

Gošća Newsrooma N1 televizije bila je povjerenica za informiranje Anamarija Musa kojoj mandat završava u četvrtak, a nasljednika još uvijek - nema.

“Moram čekati da Sabor izabere novog povjerenika”, kaže.

Kako komentira takvu situaciju, da se vladajućoj većini ne žuri izabrati novog povjerenika?

“Mislim da se radi o trendu. Jednostavno, te stvari nisu dovoljno važne, a trebale bi biti”, govori. 

Je li povjerenik “kamenčić u cipeli” vladajućima? “Mislim da da, sve vlade su bile nezadovoljne nama i navlačili smo se po sudu. Nekad nisu bili u pitanju ni pravni postupci nego moje izjave da nešto treba biti javno s kojima se oni nisu slagali. Tako da, da, mislim da smo kamenčić u cipeli. Ne pritisci, nego moji argumenti nisu bili dovoljno jaki…”, objašnjava Musa.

U posljednji u nizu pokušaja obračuna s ovom institucijom se upustio DORH kada je zatražio od Vrhovnog suda da poništi odluku koja povjerenici daje za pravo u slučaju objave podataka o kreditima HBOR-a za Agrokor.

“Sud je više puta potvrdio odluku da su podaci o kreditima i jamcima koje je davao HBOR javni podaci, kao i svi drugi podavi koji se tiču trošenja javnih sredstava. Ne radi se o tržišnom natjecanju između banaka. Javni su i podaci o stipendijama i poticajima u poljoprivredi…”, kaže Musa. 

U kojoj mjeri su građani svjesni da postoji?

Ne u dovoljnoj mjeri. Sve manje i manje vremena nam treba da riješimo problem koji postoji. Mi imamo puno pisama čuđenja i zahvalnosti u kojima građani kažu da su dobili informacije. Postoji pomak, ali mora se pitati.  

A koliko su svjesni službenici da moraju odgovoriti?

Problem je što se političari stalno mijenjaju i trebaju učiti da moraju biti transparentni. Političari su gotovo nesvjesni da će kad tad morati polagati račune građanima. Službenici često znaju što trebaju raditi, ali nekad im nije dopušteno. Oni trebaju biti educirani raditi u javnom interesu. Postoje čarobne formule, samo ih treba primijeniti…

Zašto se nije prijavila još za jedan mandat?

Ja sam znanstvenica i nastavnica i to je moja profesija. Mislim da sam napravila puno, ali je institucija dovoljno jaka da nastavi bez obzira tko je na čelu. U Europi je prepoznata kao jedna od najboljih institucija i bitno da je nitko ne dira, da nastavi dalje…

Uskoro video…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.