Ministarstva nemaju razdjelnike, a najavili kazne građanima

Vijesti 24. lis 201807:54 > 07:59
N1

Ministar Tomislav Ćorić još lani je najavio da će kažnjavati s 50.000 do 100.000 kuna one koji ne uvedu razdjelnike, no zanimljivo je da ih nisu ugradila niti sva ministarstva.

Iako 24 sata još nemaju sve službeno odgovore, doznaju da se zgrada u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, u kojoj je nalaze tri ministarstva i brojne državne agencije, a u kojoj je svojevremeno sjedio “tvorac” razdjelnika Ivan Vrdoljak, grije na toplanu i nema ugrađene razdjelnike. Riječ je o objektu od 14.000 kvadrata u kojemu sjede ministar gospodarstva Darko Horvat, poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministar rada Marko Pavić. Dio zgrade, doznajem 24 sata, ima ugrađeno podno grijanje pa ne treba razdjelnike, no veći dio grije se na radijatore.

Zgrada je dotrajala i treba joj cjelokupna energetska obnova koja, prema saznanjima 24 sata, kasni. Inače, zimi mjesečno na grijanje troše oko 300.000 kuna, a ljeti oko 100.000 kuna. Na toplanu se grije i Ministarstvo graditeljstva.

Griju se za 300.000 kuna


“Sve tri zgrade ministarstva griju se na toplanu. Razdjelnici nisu ugrađivani”, rekli su iz spomenutog ministarstva i pojasnili da to nije njihova “krivnja”: “Sukladno odredbama Zakona o tržištu toplinske energije, obveznici ugradnje razdjelnika su vlasnici samostalnih uporabnih cjelina u zgradi/građevini. Ni jedna zgrada koju Ministarstvo koristi nije u vlasništvu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Isto tako, sve tri navedene zgrade Ministarstvo koristi samostalno i u njima nema drugih korisnika, tako da sve račune plaća Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja”.

Za razliku od većine drugih ministarstava koja nisu ni odgovorila, Ministarstvo graditeljstva poslalo je i detaljan popis troškova grijanja po zgradama koje koriste. Tako u Ulici Republike Austrije 14, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, troškovi grijanja se kreću od 13.700 kuna u listopadu do 27.300 kuna u ožujku. Zgrada u istoj ulici samo na broju 20 do početka mjeseca je također bila u vlasništvu Grada, a sad pripada Ministarstvu državne imovine. Ondje se računi kreću od 6300 do maksimalno 18.200 kuna. Gotovo isti troškovi su i na trećem objektu u Vinogradskoj 25 u zgradi koja je dodijeljena MGIPU na korištenje. Na toplanu se griju i u Ministarstvu branitelja, gdje također nema spomena o razdjelnicima.

“Poslovni prostori Ministarstva griju se isporukom toplinske energije od strane tvrtke HEP Toplinarstvo d.o.o., gdje u toplinskoj podstanici postoji mjerilo toplinske energije koje mjeri ukupnu količinu isporučene toplinske energije”, odgovaraju iz Ministarstva branitelja. Također navode kako je Ministarstvo državne imovine, kao krajnji kupac, nositelj obaveza potraživanja prema HEP Toplinarstvu te vlasnik samostalne uporabne cjeline objekta poslovnog prostora koji koriste. 


“Po pitanju uštede i racionalnog korištenja energije, Ministarstvo je ugradilo termostatske ventile, automatsku regulaciju upravljanja i balansirajuće ventile za ravnomjernu raspodjelu toplinske energije po zgradi”, dodaju, no koliko ih grijanje stoji po mjesecima su izostavili.

Ćorić ih ni ne treba

Ćorićevo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike se ne grije na toplanu pa i nema obavezu ugraditi razdjelnike.

“Grijanje u zgradi izvedeno je plinskim kotlovima te je primarno grijanje ureda kroz ventilacijske komore (zagrijavanjem zraka koji se distribuira u urede), a dodatno grijanje je kroz radijatore”, pojasnili su te dodaju koliko ih to stoji: “Trošak grijanja je uključen u trošak održavanja i plaća se u iznosu od 3,89 EUR/m2 mjesečno”.

Sva druga ministarstva do objave teksta nisu odgovorila. Isto pitanje postavljeno je i Saboru, Vladi i Ured predsjednice, ali odgovor je stigao samo od Sabora, gdje su detaljno pojasnili kako se ondje griju zastupnici i ostali djelatnici.

“Zgrada Hrvatskog sabora ima vlastitu plinsku kotlovnicu za grijanje i toplu vodu. Ukupno se grije oko 13.000 m2 radnih prostora i hodnika pomoću instaliranih ventilokonvektora, koji služe i za hlađenje prostora. Prema evidenciji plaćenih računa, trošak plina za 2017. godinu iznosio je 712.916,78 kuna, a uključuje grijanje i toplu vodu”, odgovorili su. Kako bi korisnike zgrade osvijestili o potrošnji energije, instalirali su daljinsko očitanje potrošnje, pišu 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.