Lička janjetina od sada nosi zaštićenu oznaku izvornosti i zemljopisnog podrijetla Europske komisije. Postala je tako dvadeseti hrvatski proizvod registriran na razini Europske Unije.
Za ovaj gastronomski uspjeh najzaslužnija je Udruge ovčara “Lika” koja je na tome radila punih deset godina.
Europsko priznanje najviše će pomoći lokalnom stanovništvu koje svoje proizvode jedva prodaje, budući da im konkurenciju predstavlja jeftina janjetina iz Rumunjske. Ako bude prodaje, bit će i novca, kažu, pa mladi neće odlaziti.
Lička janjetina tako se pridružila ličkom krumpiru, za koji je priznanje Europske unije u Liku stiglo prije nekoliko godina. Otada je tražena roba i svaka kuća ga prodaje uz cestu.
Gastro punuda s certificiranim ličkim krumpirom i sada brandiranom ličkom janjetinom pravi je recept – za uspjeh.
Više pogledajte u prilogu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.